На Львівщині стартував конкурс на створення шкільного меню
Директори та їх заступники, медичні працівники закладу освіти та відповідальні за харчування підприємці, а також усі інші зацікавлені особи можуть взяти участь в обласному конкурсі «Найкраще шкільне меню».
Уже із січня всі школи повинні керуватись новими нормами під час організації харчування школярів. Робота відбувається в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
«Питання здоров’я школярів є одним із найбільш актуальних, на яке дуже впливає організація повноцінного, якісного, здорового харчування. Це питання нещодавно порушили під час регіонального форуму за участі Першої леді. Також відбулось засідання ради директорів шкіл області, де теж обговорили особливості нового харчування. Порадившись із керівниками закладів, департамент ухвалив рішення організувати такий конкурс для того, щоб напрацювати альтернативні меню, які можна буде пристосувати до умов різних шкіл на різних територіях. Скажімо, організація харчування львівських шкіл може відрізнятись від сільських. Тому вони повинні мати вибір», - наголосила начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.
До конкурсних робіт щодо створення чотиритижневого сезонного меню є ряд вимог, також їх оцінюватимуть за відповідними критеріями: усі роботи мають відповідати Санітарному регламенту, враховувати витрати при тепловій обробці, страви мають бути різноманітними, містити овочі та фрукти, відповідати енергетичній цінності.
Окрім того, меню можуть відтворювати страви традиційних кухонь народів світу, а оцінювати роботи буде експертна комісія. Такий конкурс планують організувати і наступного року, а роботи цьогорічних переможців будуть погоджені в усіх відповідних служб та органів, аби меню мали практичне застосування.
Роботи на конкурс приймають до 6 грудня, а у другій половині грудня оберуть та нагородять переможців. Деталі тут.
Нагадаємо, відповідно до нових вимог, зменшать споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також соків. В оновленому меню не буде ковбасних виробів, сосисок, а також консервів та кондитерських виробів. Зменшать норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшать споживання молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Новини за темою
В невеличкому селі на Золочівщині виготовили понад 2 тисячі м’ясних консервацій для військових
11 травня 2022
У час війни кожен долучається до допомоги українським захисникам. Хтось волонтерить, хтось забезпечує амуніцією, а є ті, хто дбає про харчування наших бійців. Зокрема, на Золочівщині, де з перших днів вторгнення ворога небайдужі жительки кількох громад займаються приготування їжі для військових. «Годуй свою армію, аби не годувати чужу» – саме за таким принципом сьогодні готують вареники, котлети, різноманітну випічку та інші смаколики. Наприклад, в Заболотцівській громаді налагодили виготовлення м’ясних консерв. В місцевій шкільній їдальні села Лучківці господині готують гречані й рисові м’ясні каші та інші консервації за домашніми рецептами. Після цього готову продукцію сортують та передають для відправки на фронт. До забезпечення продуктами охоче долучились місцеві підприємці, волонтери, односельці. За весь час для потреб ЗСУ передали уже понад дві тисячі банок з готовою продукцією. Робота триває й надалі. На замовлення військових, яким до смаку припали консерви домашнього приготування, готується чергова партія.
За другий місяць війни на Львівщини приготували понад 1,5 мільйона порцій їжі для тимчасово переміщених
27 квітня 2022
На Львівщині за перший місяць війни вдалося приготувати понад 1 млн 300 тисяч порцій гарячої їжі для внутрішньо переміщених осіб. Безперебійне харчування, як для переселенців, так і для військових забезпечують 40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів в області, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок на заході України. Упродовж другого місяця приготували 1,5 мільйона порцій їжі. Мільйон з них – за фінансової підтримки неприбуткової неурядової організації World Central Kitchen. У перший місяць забезпечили 12 закладів освіти та санаторії 35 тоннами продуктів харчування для ВПО. За другий місяць кількість продукції склала майже 64 тонни. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25.
«Гастрономічна» оборона: як забезпечують організацію харчування для вимушених переселенців (фото)
26 березня 2022
Понад 1 млн 300 тисяч порцій вдалося приготувати упродовж місяця для тимчасово переміщених осіб та інших категорій населення. Таку цифру називають в управлінні туризму та курортів облдержадміністрації, яке займається процесом організації харчування з перших днів війни. «40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів Львівщини, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок у Західній Україні вже місяць забезпечують безперебійне харчування для вимушених переселенців та військових. Дякую усім, хто долучився до доброї справи. На сьогодні є чітко вибудована система співпраці між усіма ланками», – зазначила керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25. Про свою підтримку та допомогу розповів засновник та керівник гастрономічного простору Pro100 HUB Андрій Валовий. «В першу чергу ми представляємо, громадську організацію «Західна Шеф Група», яка вже довгий час існує в Україні. Ну і відповідно, хто як не кулінари повинні годувати людей. В другу чергу, в нас є прекрасний майданчик Pro100 HUB, який є гастрономічним простором і має відповідні потужності для того, щоб готувати певну кількість страв. Напевно, якби ви не задали безпосереднього цього питання, я собі його ніколи б не ставив, тому що це знаєте за замовчуванням. Якщо є потреба, ми годуємо людей. До прикладу, якщо до лікаря приходить хворий, він лікує людину. Ми кулінари – годуємо людей», - зазначив він. Ольга Стратійчук, директор з розвитку та сервісу мережі «Tikithai» говорить, що кожного дня їхні працівники готують від 500 до 800 порцій для вимушених переселенців і роблять це із задоволенням від першого дня волонтерства і до сьогодні. Часто приводять на підмогу своїх друзів та родичів. «Сил в нас багато, кожного дня, збираючись на наших заходах, дух підіймається і ми готові працювати так до останнього. Це найменше, що можемо зробити, але ми вже почуваємо себе потрібними. Дух і підтримка у нас зростає. Ми дуже позитивно налаштовані. Ми за Україну, ми за Перемогу, ми віримо у своїх людей і наш народ дуже сильний», – наголосила Ольга Стратійчук. Допомагає з організацією харчування внутрішньо переміщених осіб на території Львівської області і неприбуткова неурядова організація World Central Kitchen (WCK). Наразі представники організації співпрацюють з двома компаніями: ресторанним холдингом «Fest» та ресторанною компанією «Рестарон», які щоденно готують декілька десятків тисяч порцій їжі для внутрішньо переміщених осіб. «Ми налагодили партнерські відносини з WorldCentral Kitchen 2 березня. Надали їм складські приміщення та офіси, вони – ресурси. На початках готували по дві тисячі порцій на день. Нині вийшли на потужності – 30 тисяч теплої їжі з канапками. Будемо працювати до перемоги», – розповідає Юлія Стефанюк, керуючий партнер «Фест кейтеринг» холдингу емоцій «Fest». Управління туризму та курортів Львівської ОВА висловлює також вдячність усім водіям, які на волонтерських засадах погодилися доставляти смачну та поживну їжу. Кожен вносить свою лепту до спільної перемоги над загарбниками.
Харчування та працевлаштування: як на Львівщині організована робота з внутрішньо переміщеними особами
24 березня 2022
На Львівщині завершується підготовка програми для роботи з внутрішньо переміщеними особами. Документ міститиме в собі заходи з вирішення питання поселення переселенців, логістики та їхнього харчування. Про це повідомив заступник начальника Львівської ОВА Віталій Загайний. У Львівській області налічують понад 200 тисяч переселенців. Вони матимуть змогу в територіальних громадах звернутися до підрозділів соціального захисту, щоб отримати документ, який засвідчить їхню належність до списку ВПО. «Довідка про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи дозволить людині отримати соціальну підтримку від держави. Цю підтримку зараз допомагають забезпечувати Міжнародні фонди. Маємо пропозиції від Польщі, Швеції та Норвегії», - розповів заступник. Область продовжує системно забезпечувати переселенців харчуванням. Велику підтримку надають волонтери та жителі області, які допомагають гуманітарним штабам у зборі продуктів. Разом з цим, триває закупівля соціально значущих продуктів за кошти державного бюджету. «Закупівлі здійснюються виключно у постачальників, які включені до переліку затвердженого Мінагрополітики. Від Львівщини до переліку увійшли 37 виробників продовольчої продукції. Серед видів продуктів: м’ясо великої рогатої худоби та свинини, яйця, цукор, олія, сир, масло, сіль. Зараз важливо, щоб продукти, що закуповують одразу потрапляли до кінцевих бенефіціарів, а не залежувалися на складах», - зауважив Віталій Загайний. Читайте також: Львівська ОВА приймає пропозиції від виробників продуктів харчування для участі в держзакупівлях. Щодо працевлаштування, то до обласного центру зайнятості у пошуку роботи звернулись 370 переселенців. Найбільший відсоток складають жителі Харківської та Київської областей. Погодились отримати роботу за вакантними посадами лише 11. «Фахівці центру зайнятості після спілкування з людьми кажуть, що така мала кількість працевлаштованих переселенців обумовлена синдромом тимчасовості. Тобто люди планують повертатися додому, у рідні регіони, рідні міста та села», - додав Віталій Загайний. У порівнянні з кількома тижнями раніше, кількість звернень щодо пошуку роботи у Львівській області зросла в чотири рази.
МОЗ затвердило рекомендоване сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 (7) років для харчування у закладах освіти
10 лютого 2022
Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню на зимовий період. Його рекомендовано використовувати для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах. Відповідний наказ, а також технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню, оприлюднені на сайті міністерства. Техкартки містять перелік страв, всі необхідні параметри і розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), вимоги до продуктів. Також у них запропоновані процеси приготування та температурні режими. Меню можна використовувати у повному обсязі або частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання дітей та технологічні можливості кожного з закладів. ВАЖЛИВО: в разі внесення змін, меню потрібно погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року, проте з використанням сезонних продуктів. Завантажити техкартки можна за посиланнями нижче: Для першого тижня Для другого тижня Для третього тижня: Для четвертого тижня Над документами працювала робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти, Держпродспоживслужби, державної установи «Інститут громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМНУ», ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», Національного університету харчових технологій, управлінь та департаментів освіти Вінницької, Кам’янської, Броварської, Новоград-Волинської, Житомирської, Чернівецької, Хустської міських рад, Голосіївської районної у м. Києві, Покровської районної ради в м. Кривий Ріг, завідувачки та медичні сестри закладів дошкільної освіти міст Вінниця, Бровари, Житомир, Запоріжжя, Суми, Ковель, Мирноград та селища Бородянка. Робота здійснюється в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
На обласний конкурс шкільних меню подали більше двох десятків робіт
28 грудня 2021
Днями завершився конкурс найкращого шкільного меню, що був покликаний напрацювати альтернативні меню, які можна буде пристосувати до умов різних шкіл на різних територіях. До конкурсу зголосились школи та відділи освіти різних територіальних громад області. Відтак, на розгляд експертної комісії надійшла 21 робота. Із найбільшою кількістю балів перемогу здобула робота Жовтанецького опорного закладу, автором якої є директорка школи Жанна Король. Лауреатами визнали ще чотири шкільних меню, авторами яких є технологи, медичні сестри та лікарі-педіатри. «Дуже позитивно, що стільки робіт подали на конкурс, хоча ми на це не дуже сподівались. Це свідчить про зацікавлене та відповідальне ставлення наших закладів та управлінці до запровадження нового харчування у школах. Роботи переможців інші школи можуть брати за зразок при створенні власних меню», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. Конкурсна комісія, що оцінювала подані чотиритижневі меню, оцінувала ряд критеріїв, зокрема, інгредієнти кожної страви, втрати при обробці, енергетичну цінність, різноманітність страв, кількість дорого вартісних продуктів тощо. Зазначимо, уже із січня всі школи повинні керуватись новими нормами під час організації харчування школярів. Робота відбувається в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
Держпродспоживслужба погодила 15,6 тисяч меню для використання у навчальних закладах
13 грудня 2021
З початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню, з них 15,6 тисячі примірних меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання. «Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою й стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Для успішного впровадження цієї реформи потрібен ефективний контроль на місцях. Перш за все, цю функцію виконує Держпродспоживслужба. Окрім здійснення функцій контролю, наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке затверджено наказом МОЗ України. На розгляд для погодження меню, крім самого проекту меню, спеціалістам Держпродспоживслужби надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. У разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню. Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (за умови їх виявлення) з подальшим повторним погодженням. Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.
Організація якісного харчування у школах - тема першої зустрічі ради директорів
15 листопада 2021
У Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу організували перше засідання новоствореної ради директорів. Директорів з різних районів області, які увійшли до ради, привітав із першим засіданням міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет. ⠀ "Дякую за натхненну працю, за те що ви незмінно стоїте на варті нашого майбутнього. Саме ми, освітяни, формуємо еліту націю, наше завдання наповнити виховання і навчання інтелігентністю, патріотизмом та інтелектуальністю"- зазначив під час онлайн включення міністр освіти. ⠀ Потреба у створені такої ради продиктована змінами у системі освіти та важливістю якісно імплементувати усі нововведення в школах, незалежно від розташування закладів. ⠀ "В умовах децентралізації та автономії шкіл, часто доводиться напряму контактувати з директорами, адже саме вони є практиками. Директор це людина яка щодня торкається до всіх сторін функціонування школи: опалення, вбиральні, харчування, освітній процес, спілкування з батьками тощо. Ви ті, хто дійсно знає, вміє і робить. Люди з досвідом та практичним підходом, знають реальний стан речей і можуть порадити як зробити так, щоб всім було добре і заодно було дотримано всі закони та постанови. Рада має з часом перерости в асоціацію. Тому якщо маєте пропозиції щодо роботи ради, подавайте їх", - звернулась до керівників шкіл начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. ⠀ В межах першого засідання ради директорів порушили питання впровадження нових норм харчування та розробку чотири тижневого меню для школярів. Директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король, в якому уже триває процес зміни організації харчування, поділилась з колегами своїм досвідом на цьому шляху. ⠀ "Увесь час, який забирає у директора організація, а потім і контроль за харчуванням, наштовхувало на думку, що це зовсім не справа директора. Але все дуже непросто. Саме директор відповідальний за все, що їсть дитина у школі. Тому з усвідомленням необхідності змін, ми почали впроваджувати зміни. Не все вдалось наразі, дещо треба замінити, дещо не спрацювало. Треба під свою школу формувати харчування. Переконана, що меню треба розробляти самим. Кожна школа має зробити своє меню виходячи з потреб можливостей і бажань", - наголосила Жанна Король. ⠀ Директори також обмінялись думками щодо можливості залучати до зміни харчування в школах представників засновників закладів. ⠀ "Є багато сіл в районі, куди не бачить доцільності "заходити" підприємець, який займається приготуванням їжі. Краще справді мати свій харчоблок, адже директори й справді за все відповідають. В кожній громаді є заступник, який курує освіту. До робочої групи варто їх залучати, щоб узгодити з чого починати розробку меню та напрацювати дорожню карту", - переконана директор Козівського ОНЗЗСО І-ІІІст. ліцей ім. М. Гаврилка Оксана Клепуц. ⠀ З доцільністю спільно працювати над вирішенням усіх завдань погоджується і директор Дрогобицького ліцею Ольга Заяць. ⠀ "У нашій школі харчуванням займається підприємець, тому директор не може перевірити всі нюанси. Але відповідність завжди на директорові. Тому виходить, що директор, відповідаючи за все, часто має мало повноважень. Сподіваюсь новостворена рада директорів допоможе консолідувати зусилля усіх сторін, адже всі зацікавлені у якісному впровадженні змін в освіті", - резюмувала Ольга Заяць. ⠀ Під час ради також зійшлись на думці в потребі оголосити обласний конкурс на найкраще шкільне меню. ⠀ "Питання харчування завжди було складним. І зараз воно непросте, але з чогось треба починати та розв'язувати питання спільно. Ідея оголосити конкурс покликана створити альтернативні меню, якими зможуть користуватися школи. Наступного року в програмі розвитку освіти закладемо кошти, аби заохочувати людей розробляти меню. Плануємо також погодити такі меню у держпродспоживслужбі, щоб вони були не лише для конкурсу, а й прикладними",- розповіла Ірина Сислюк. ⠀ В межах ради директорів також відбувся майстер-клас "Страви для шкільного харчування", де фахівці та студенти коледжу готували страви з буряка, шпинату, зелені, гарбуза та інших продуктів, що можуть бути присутні в дитячому раціоні.
В області тривають онлайн-семінари для директорів щодо формування шкільного меню
10 листопада 2021
Із січня 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мусять перейти на нові норми харчування, затверджені Кабінетом Міністрів України. З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, своїм досвідом із керівниками шкіл ділиться директор Жовтанецького опорного закладу Жанна Король. Навчання уже пройшли директори Стрийського, Дрогобицького та Самбірського районів. Днями до семінарів долучились директори шкіл Червоноградського району. «У керівників шкіл виникає багато запитань: як використовувати рецептурник Євгена Клопотенка, як забезпечити енергетичну цінність страв, як облаштувати харчоблоки, як дотриматись всіх вимог. Організовуючи такі семінари, ми прагнули зробити їх прикладними та практичними. Жовтанецький опорний заклад пройшов уже цей шлях та може поділитись своїм досвідом у цьому процесі», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. Під час онлайн-тренінгів директорів навчають складати чотиритижневе меню, працювати із нормативною базою, залучати до зміни харчування батьків та дітей, а також звертати увагу на те, що в школі можна і треба покращити, а що залишити незмінним. «Ми уже два роки харчуємо наших школярів по-новому. Зараз гарячим харчуванням школа забезпечує майже сім сотень дітей в опорній школі та у філіях. За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальний директор, тому він зобов’язаний знати, читати і розуміти меню, незалежно від того, хто його розробив. Вам буде легше якщо ви будете знати як формується меню. Свого часу, визнавши, що є проблеми із харчуванням дітей, нам стало зрозуміло, що потрібні зміни, адже багато їжі просто опинялось у смітнику. Якщо є кілька проблемних питань одним треба пожертвувати. Це готовність йти на компроміс, заради збереження основної. Вкрай важливою є підтримка батьків. Ризики були, але батьки були про це попереджені. Після того, як ми узгодили меню з батьками, відбулись дуже позитивні зміни. Харчування важлива складова роботи школи, тож ми, директори, повинні приділити йому багато уваги», - звернулась до керівників шкіл директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король. Законодавством визначено три форми харчування : кейтеринг, аутсорсинг та власна їдальня. Детальніше із новими нормами організації харчування можна ознайомитись тут. До слова, цього тижня у Львові відбудеться регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування», на якому заплановано провести тематичні панелі та дискусії щодо впровадження та контролю нових норм харчування, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування, а також проектного підходу до переобладнання закладів освіти тощо.
Директорів шкіл області навчатимуть організовувати здорове харчування у закладах
27 жовтня 2021
До січня триватиме перехідний період, визначений Кабінетом Міністрів для закладів, аби ті змогли підготуватись до запровадження нових норм харчування у своїх школах. Нові норми покликані внести чимало змін у шкільне меню, відтак на місцях ретельно до цього готуються. У департаменті освіти та науки ухвалили рішення провести серію семінарів для керівників шкіл, адже відповідальність за харчування у школах покладено перш за все на директорів. «Ми розпочинаємо серію тренінгів для керівників, у яку входитимуть навчання різним нюансам організації харчування дітей. До наших онлайн курсів ми залучили директорку Жовтанецького опорного закладу Жанну Король, яка має певний досвід у питанні організації харчування, облаштуванні харчоблоку і напрацювання щодо складання меню за рецептурником Євгена Клопотенка», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. У межах навчання для директорів розглянуть нормативно-правову базу, санітарний регламент, зміни щодо норм харчування, проведуть тренінг із визначення енергетичної цінності страв, складатимуть чотиритижневе меню тощо. «Згідно із дослідженням Асоціації дієтологів України, дітлахи вживають значно більше солі і цукру, ніж це можна робити без шкоди для здоров’я. Майже 20% підлітків мають надлишкову вагу. Звісно, є багато причин цієї проблеми, але одна із них – це здорове харчування. Приємно тішить, що питання здорового харчування нарешті зрушило з мертвої точки, однак складання нового меню – дуже непросте завдання. Воно вимагає не лише кропіткої роботи, а й спеціальних знань», - наголосила Жанна Король. Навчання розпочнуть уже найближчими днями. Цього тижня у семінарах візьмуть участь директори шкіл Стрийського та Самбірського районів. Поетапно таким навчаннях охоплять керівників усіх шкіл області.
Директорів шкіл області навчатимуть організовувати здорове харчування у закладах
27 жовтня 2021
До січня триватиме перехідний період, визначений Кабінетом Міністрів для закладів, аби ті змогли підготуватись до запровадження нових норм харчування у своїх школах. Нові норми покликані внести чимало змін у шкільне меню, відтак на місцях ретельно до цього готуються. У департаменті освіти та науки ухвалили рішення провести серію семінарів для керівників шкіл, адже відповідальність за харчування у школах покладено перш за все на директорів. «Ми розпочинаємо серію тренінгів для керівників, у яку входитимуть навчання різним нюансам організації харчування дітей. До наших онлайн курсів ми залучили директорку Жовтанецького опорного закладу Жанну Король, яка має певний досвід у питанні організації харчування, облаштуванні харчоблоку і напрацювання щодо складання меню за рецептурником Євгена Клопотенка», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. У межах навчання для директорів розглянуть нормативно-правову базу, санітарний регламент, зміни щодо норм харчування, проведуть тренінг із визначення енергетичної цінності страв, складатимуть чотиритижневе меню тощо. «Згідно із дослідженням Асоціації дієтологів України, дітлахи вживають значно більше солі і цукру, ніж це можна робити без шкоди для здоров’я. Майже 20% підлітків мають надлишкову вагу. Звісно, є багато причин цієї проблеми, але одна із них – це здорове харчування. Приємно тішить, що питання здорового харчування нарешті зрушило з мертвої точки, однак складання нового меню – дуже непросте завдання. Воно вимагає не лише кропіткої роботи, а й спеціальних знань», - наголосила Жанна Король. Навчання розпочнуть уже найближчими днями. Цього тижня у семінарах візьмуть участь директори шкіл Стрийського та Самбірського районів. Поетапно таким навчаннях охоплять керівників усіх шкіл області.
Забезпечення якісним харчування дітей у школах обговорили під час вебінару у Міністерстві освіти
24 травня 2021
Альтернативні способи організації харчування у закладах освіти презентував днями під час вебінару у Міністерстві освіти директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска. На Львівщині одним зі способів забезпечення дітей гарячими обідами може стати кейтеринг. Область має найбільшу мережу малокомплектних закладів в Україні. Загалом, в регіоні понад 120 таких шкіл, із яких 38 шкіл, де навчаються до ста дітей, 66 закладів відвідують не більше сорока дітей та 22 початкові школи, де навчаються 10 дітей. Такі заклади не мають можливостей облаштувати шкільні їдальні. «Великі школи у великих населених пунктах, звісно, мають іншу ситуацію. Там інші механізми забезпечення харчуванням, на них скеровують субвенцію, їм простіше організувати гарячі обіди на своїх потужностях. А от у малих школах із гарячим харчуванням є проблеми, тому мусимо розглянути такий варіант як кейтеринг. Він повинен передбачати вибір різноманітних справ, і є актуальним при державній чи обласній підтримці, адже доставка їжі має бути ретельно продумана», - наголосив Олег Паска. Складність в організації кейтерингу у школах має кілька нюансів. Мережа малокомплектних шкіл дуже розгалужена, відстані між закладами суттєві. Попри те, що останніми роками автошляхи активно ремонтують, у гірських районах географія доставки може впливати на рентабельність. Вибір того чи іншого способу харчування обговорюють із батьками, дітьми та дирекцією школи. Пропозиції батьків переважно стосуються можливості контролювати якість продуктів, мати вибір асортименту та включення до раціону більшої кількості овочів і фруктів. «Важливим етапом у цьому процесі є пошук відповідальних постачальників послуг. У цьому контексті можна налагодити співпрацю із закладами професійно-технічної освіти, які мають відповідні технології, контролюють виробничий процес та мають досвід такого способу харчування. Однак треба розуміти, що їх не можна ставити на один рівень з приватними закладами, тому це питання потребує законодавчого врегулювання», - резюмував Олег Паска. На рівні області до програми розвитку освіти планують внести зміни, аби модифікувати підхід до організації харчування і спільно з громадами на засадах спіфінансування підтримувати ті школи, які потребують альтернативних способів доставки їжі. На важливості розбудови системи безпечного харчування наголосила під час вебінару заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова. «В Україні триває реформування шкільного харчування. За ініціативи і підтримки першої леді підписано меморандум із міжнародними партнерами про співпрацю у цьому напрямі. Це важливий крок до розбудови безпечного харчування в українських школах. Впровадження безпечного харчування потребує командного підходу. Ми взяли на себе ряд зобов'язань, які нам під силу, тож мусимо працювати спільно», - наголосила Віра Рогова. Завдання всіх дотичних служб - забезпечуючи якісним харчуванням, здійснювати також заходи щодо профілактики кишкових захворювань. За словами головного спеціаліста Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів Держпродспоживслужби Тетяни Сомової встановлено порушення у кожному четвертому закладі дошкілля і кожній третій школі України. «Порушення переважно стосувались перевищення навантаження закладів, незадовільне забезпечення питним водопостачанням, порушення ведення медичної документації, порушення режиму миття посуду, невиконання норм харчування. Подекуди є проблема щодо недостатньо ї кількості холодильного і технологічного обладнання», - наголосила Тетяна Сомова. Вимоги до організації харчування прописані в законах Про освіту та Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Нагадаємо, з 1 січня 2021 року набрав чинності новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Над документом Міністерство охорони здоров’я працювало впродовж трьох років. Детальніше ознайомитись із регламентом можна за посиланням.