«Зовсім скоро не лише борщ буде нашою візитівкою, але й український паспорт, який уже став символом відваги та незламності», - Максим Козицький
Сьогодні начальник Львівської обласної військової адміністрації взяв участь в презентації проєкту «Український борщ єднання». Мета заходу – об‘єднати та нагодувати увесь світ відомою українською стравою, а також зібрати кошти на продуктові набори для вимушених переселенців та тих, хто залишається у зоні бойових дій.
Готували борщ шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко та дослідниця традицій української культури Марина Соботюк. Раніше саме вони заснували громадське об‘єднання «Інститут культури України», команда якого подала борщ до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
«Є речі, які об‘єднують, а борщ є водночас візитною карткою та символом ідентичності українського народу. Я переконаний, що зовсім скоро не лише борщ буде нашою візитівкою, але й український паспорт, який уже став символом відваги та незламності. Я надзвичайно вдячний усім, хто долучився та став частиною цього дійства», – зазначив під час події очільник Львівської ОВА Максим Козицький.
Всеукраїнський рецепт борщу презентували у десятці країн світу, з якими встановили телеміст. Через відеозв‘язок демонстрували особливості приготування національної страви.
«Наш штаб разом з «Інститутом культури України» запланували світове турне українського борщу. Загалом плануємо відвідати 10 країн світу, де влаштуємо фестивалі борщу, а на зібрані кошти закупимо повсякденні набори сухих продуктів для людей в критичних точках країни та тих, які тимчасово змушені були покинути свої домівки або переїхати через війну», – пояснила співорганізаторка заходу та засновниця Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк.
На заході також були запрошені українські зірки та європейські депутати, які перебувають зараз у Львові.