1 червня – Всесвітній день молока
Сьогодні, 1 червня, відзначають Всесвітній день молока. Мета свята — популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом.
Молоко є унікальним продуктом по своїй живильній цінності і при цьому воно прекрасно засвоюється в організмі людини. Воно найбільш збалансований і незамінний продукт, особливо для харчування дітей та літніх людей.
Важливість молочних продуктів для організму людини незаперечна і це пов'язано з тим, що в ньому містяться незамінні амінокислоти.
Вперше це свято відзначили у 2001 році за пропозицією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. З тих пір традиція отримала широке поширення в багатьох країнах світу.
Ключові слова:
молокоНовини за темою
У Міністерстві затвердили гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва й обігу молока
5 травня 2022
За наказом Мінагрополітики від 7 квітня затверджено гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока. Зокрема, передбачено вимоги до: первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров'я тварин та за використанням ветеринарних препаратів; приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока; доїння, первинної обробки молока та збирання молока пунктами; осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність; пунктів заготівлі молока та збирання молока в пунктах і транспортування його на переробну потужність; - дослідження молока на відповідність критеріям, установленими Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей. Виконання цих вимог забезпечить підвищення якості та безпечності молока, що виробляється в таких господарствах, що важливо в умовах перехідного періоду з поетапного підвищення допустимих рівнів критеріїв до сирого молока. Разом з тим втратили чинність накази: Мінагрополітики від 21 березня 2002 року № 17 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока» від 21 березня 2002 року № 18 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах».
Сьогодні відзначають Всесвітній день молока
1 Червня 2021
Сьогодні, в перший день літа разом з Міжнародним днем захисту дітей, відзначають Всесвітній день молока. Вперше це свято відзначили у 2001 році за пропозицією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. З тих пір традиція отримала широке поширення в багатьох країнах світу, зокрема в Україні.. Мета свята- популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом. Молоко є унікальним продуктом за своєю живильною цінністю і при тому воно чудово засвоюється в організмі людини. Це найбільш збалансований і незамінний продукт, особливо для харчування дітей та літніх людей. «Львівщина дещо відрізняється від інших областей у виробництві молока в тому, що 93% його виробляється в особистих селянських господарствах, які утримують понад 90% поголів’я корів всього по області. Частка сільськогосподарських підприємств у загальному обсязі виробництва молока займає всього 7 %. Виробництво молока на одну особу в рік становить 192 кг, тобто фізіологічну потребу населення ми забезпечуємо на 50 %. А для забезпечення фізіологічної потреби населення області в молоці і молокопродуктах у повному обсязі необхідно виробляти не менше 1 млн. тонн молока", - наголосила директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Гетьман. За її словами, щороку в області і в цілому по Україні поголів’я корів скорочується, і відповідно виробництво молока зменшується. Тому, розвиток галузі молочного скотарства в області сьогодні є пріоритетним завданням, і направлений на збільшення поголів'я корів і виробництва продукції за рахунок введення в експлуатацію нових тваринницьких об'єктів, утримання маточного поголів’я корів з продуктивністю 5000 кг і вище молока на корову в рік, шляхом трансформації особистих селянських господарств з поголів'ям 5-10 корів у сімейні фермерські господарства з поголів’ям 30-50 корів та залучення фінансового ресурсу державних та регіональних програм підтримки на розвиток виробничої бази. "Держава активно підтримує сільгосптоваровиробників у галузі тваринництва, і програми підтримки спрямовані на підтримку розвитку малих товаровиробників, зокрема на збільшення кількості поголів’я молочного стада та виробництва молока, підвищення рентабельності виробництва і прибутковості виробників. На сьогоднішній день зацікавленість особистих селянських господарств до офіційної реєстрації сімейних фермерських господарств та участі у програмах підтримки зростає", - додалаТетяна Гетьман. Довідково: Цікаві факти про молоко: * Питне молоко — найпоширеніший молочний продукт, вироблений в світі. * Корова в середньому дає 90 склянок молока в день. * Молоко стає білим через білок казеїну, який в ньому міститься. Казеїн утворює частинки кулястої форми — міцели, які забарвлюють молоко в білий колір. * Білки коров’ячого молока здатні зв’язувати токсини в організмі. Тому досі люди, що працюють на шкідливих виробництвах, отримують безкоштовне молоко. * Всесвітня асоціація охорони здоров’я рекомендує вживати 330 кілограмів молочних продуктів (у перерахунку на молоко) на рік. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення в минулому році показала Фінляндія (391 кілограм), а найнижчий — Китай (всього лише 30 кілограмів). * Щоб залишатися здоровими, необхідно вживати три молочні продукту в день, адже саме в них міститься 80% від добової норми споживання кальцію для дорослої людини.
До уваги аграріїв: в Україні почав діяти новий стандарт якості молока
19 лютого 2019
З 1 січня 2019 року набрав чинності новий стандарт щодо якості молока. Новий стандарт ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» містить характеристики та технічні умови для здійснення закупівлі та приймання коров’ячого молока. Про це інформують у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА. Водночас із 1 січня 2019 року скасовано національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» в частині вимог до молока екстра, вищого та першого ґатунків. В цілому зазначений стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, поділяється на екстра, вищий, перший і другий ґатунки. В частині ж вимог до молока другого ґатунку національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» буде скасований лише з 1 січня 2020 року. Але із цієї дати встановлять дворічний перехідний період, упродовж якого молоко другого ґатунку будуть приймати виключно для технічних цілей (корми для тварин, казеїн тощо). Як розповіли у департаменті агропромислового розвитку перехідний період потрібен для того, щоби виробники молока могли створити умови для виготовлення якісного продукції. За таке молоко вищої якості селянин отримає й більшу ціну. Крім того, виробники молока повинні будуть гарантувати відповідність молока вимогам законодавства України та певним критеріям вмісту мікроорганізмів та кількості соматичних клітин у сирому молоці від корів, яке йде на промислову переробку для виготовлення харчових продуктів. Саме для виконання цих критеріїв і планують встановлення перехідного періоду з 1 січня 2020 року до 1 січня 2022 року.
На Львівщині відбулась дискусійна панель щодо фінансової підтримки виробників молочної продукції
25 травня 2018
У межах проведення І Молочного форуму на Львівщині відбулась дискусійна панель «Як розвивати молочне господарство привикористанні державної підтримки». Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко наголосила на важливості фінансової підтримки виробників молочної продукції, які хочуть розвиватись. «В області ефективно розвиваються сімейні молочні ферми і сьогодні, як ніколи, актуальною є фінансова підтримка. Для розвитку своїх господарств аграрії можуть скористатися фінансовою підтримкою з різних джерел. Насамперед це державні програми підтримки, на які уряд у 2018 році виділив 6,3млрд грн. З обласного бюджету - Комплексна програма підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівської області на 2016-2020 роки, на яку виділено 19,6 млн грн. А також кошти Світового банку на реалізацію проекту «Рука допомоги» для малозабезпечених та внутрішньо переміщених осіб для започаткування власної справи», - наголосила Людмила Гончаренко. Зазначимо, у дискусійній панелі також взяли участь представники Львівського фонду індивідуального житлового будівництва на селі, КБ «Приватбанку», громадських організацій, кредитної спілки «Вигода»,керівники сільськогосподарських підприємств, фермерські господарства, сімейні молочні ферми.
На Львівщині відбудеться "Молочний форум"
5 травня 2018
Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА запрошує усіх охочих взяти участь у роботі "Молочного форуму-2018", який відбудеться 23-24 травня на території Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького (м. Львів, вул. Пекарська, 50). Учасники зможуть отримати сучасні знання і успішний досвід щодо реальної молочної кооперації, сімейного фермерства, шляхів досягнення ефективності на середніх та великих молочних фермах, інформацію про фінансову підтримку з державного та обласного бюджетів. А також учасники форуму зможуть взяти участь у майстер класі - "Шлях до успіху молочної ферми ТзОВ "Молочні ріки", ярмарку, конкурсах, дегустація молочних продуктів, демонстраційних візитах до сімейних ферм, в кооперативи, місця доїння на пасовищі, сучасне виробництво високопоживного сіна і сінажу, екскурсіях. Із програмою можна ознайомитись тут. За детальною інформацією просимо звертатись за телефонами: тел./факс: (032) 252-04-49,тел./факс: (032) 244-18-88 (багатоканальний).