Представники департаменту агропромислового розвитку відвідали з робочим візитом ТОВ «Старий Порицьк», що на Волині
Сьогодні, 1 квітня, представники департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації з метою вивчення досвіду у веденні органічного молочного бізнесу перебували з робочим візитом у ТОВ «Старий Порицьк».
Підприємство «Старий Порицьк» знаходиться на території Волинської області та здійснює виробництво органічного молока, кисломолочних продуктів, твердих сирів та вершкового масла. Окрім цього, на підприємстві займаються вирощуванням органічних зернових, олійних та бобових культур.
До участі долучились представники проєкту «CowBoyky: Український Дикий Захід» та представники ПА «Радич 2»( Молочне ранчо) Самбірського району, що на даний час займаються розведенням ВРХ, здійснюють оптову торгівлю м'ясом, м'ясними та молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями і жирами, а також вирощують зернові культури (крім рису), бобові культури і насіння олійних культур.
Відтак, мета робочого візиту - перейняття досвіду ведення органічної молочної діяльності, як перспективного плану для ПА «Радич 2».
«Розвиток виробництва органічної продукції – це найважливіша мета, яка відповідає як стратегії Львівщини, так і стратегії країни в цілому. Органічна продукція – це використання традиційних рецептур і контроль на кожному етапі виробництва, що підтверджується строгими органічними стандартами. Саме тому органічна продукція дозволяє забезпечити найвищу якість, відмінний смак та в подальшому – здоров’я нації», - зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.
Новини за темою
Піклування про землю та підвищення врожайності: в області розповіли про технологію виробництва органічної продукції
6 січня 2022
На базі Національного лісотехнічного університету України науковці вже давно розробляють винаходи, здатні підвищувати екологічну безпеку продуктів харчування та навколишнього середовища. Зокрема, це стосується й технології виробництва екологічно-чистої продукції. Йдеться про мікробіологічні добрива на основі гриба мікоризоутворювача (чорного трюфеля). З технологією використання та перевагами застосовування саме таких засобів ознайомився заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний. «В області діє Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства, яка передбачає закупівлю мікробіологічних засобів захисту рослин нашими фермерами. Торік цей напрямок не був достатньо ефективно реалізований і нам важливо донести аграріям переваги, які вони зрештою отримають. Перш за все, використання цих засобів дозволяє зменшити негативний вплив хімічних засобів на якість продукції та ґрунтів, тому така пропозиція має привернути увагу, перш за все, виробників саме органічної продукції. Львівщина – це прикордонний регіон, тому ми маємо хороші можливості для експорту екологічно-чистої продукції в європейські країни», - наголосив заступник. Основним завданням біологічних добрив є стимулювання росту та розвитку рослин та підвищення їхньої стійкості до захворювань. На відміну від хімічних засобів, ці препарати дозволяють покращити якість ґрунтів і зменшити до мінімальних показників залишок хімічних речовин у зібраному врожаї. «Кожна рослина росте винятково в симбіозі з грибами та бактеріями, але цей ріст та якість самих ґрунтів легко можна зіпсувати хімічними засобами. У цьому випадку необхідні корисні речовини не надходять до кореня. Тому важливо відновити мікоризний симбіоз в ґрунті. До прикладу, цю функцію виконує препарат створений на основі плодового тіла чорного трюфеля, основу якого складає пігмент меланін. Він трансформує пестициди, нейтралізує важкі метали, створює сприятливе середовище (ризосферу) навколо ґрунту для того, щоб рослина могла рости», - розповіла кандидатка біологічних наук та доцентка кафедри екології Інституту екологічної економіки НЛТУ Вікторія Оліферчук. До переваг, які отримають в результаті використання таких засобів фермери відносять: кореневе живлення рослин, їхня стійкість до посухи, засолення чи забруднення важкими металами, збільшення врожайності. «Це місцева розробка. Нам важливо залучати львівських науковців до прикладних досліджень в галузі сільського господарства», - додав заступник. Після запуску ринку землі питання збереження її якості стало вагомішим. Саме тому зацікавлення області в популяризації серед аграріїв засобів, здатних покращити якість ґрунтів теж зросла. «Вимоги до якості продуктів з кожним роком зростають. В багатьох країнах Європи товар може з’явитися на прилавках магазинів лише за умови відсутності у його складі шкідливих речовин. Вимоги до екологічності продуктів харчування зростають і у нас. Для виробників не менш важливою є фінансова складова. У довгостроковій перспективі вони отримають якісніші ґрунти, на яких збиратимуть більш «чисту» продукцію, за яку споживач буде готовий платити додатково», - зауважила директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Гетьман. Нагадаємо, що в межах обласної програми, фермерам, котрі використовують мікробіологічні засоби захисту рослин відшкодовують 50% від їхньої вартості (в межах 50 тисяч гривень).
Законопроєкт про зміни до закону про органічну продукцію прийняли у першому читанні
15 липня 2021
Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон про внесення змін до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Законопроєкт підтримали 315 народних депутатів. Основною метою внесення змін є недопущення зупинки торгівлі органічною продукцією на території України, а також усунення перешкод для отримання українськими виробниками державної підтримки у сумі 50 млн грн у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції. Враховуючи, що через низку обставин на дату введення в дію Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" у 2019 році відповідні підзаконні акти не були прийняті та були відсутні органи сертифікації, які можуть сертифікувати виробництво і обіг органічної продукції, постала необхідність регулювання процедури реєстрації. Відтак, положення Закону передбачають наступне: - тимчасово, до 1 січня 2024 року, дозволити суб’єктам господарювання реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також – позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» у разі наявності у них чинного сертифіката, виданого органом іноземної сертифікації; - тимчасово, до 1 січня 2022 року, визнати зазначених суб’єктів господарювання виробниками органічної сільськогосподарської продукції для цілей Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України». «Прийняття Закону дасть можливість запустити державну підтримку суб’єктів органічного виробництва по напрямах: бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 га), бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби, ідентифікованої та зареєстрованої відповідно до законодавства, часткове відшкодування вартості витрат на проведення сертифікації продукції органічного виробництва», - зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Тетяна Гетьман. Більш детально ознайомитись із текстом Закону (№ 5440 від 29.04.2021) можна за посиланням: ttp://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71793
11 травня відбудеться аукціон на право оренди земельної ділянки для виробництва органічної продукції
27 квітня 2021
У вівторок, 11 травня, відбудеться аукціон з продажу права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності (за межами населеного пункту), повідомляють в департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації. Земельний аукціон проведуть за адресою: м. Львів, вул. Сахарова, 46. Початок торгів об 11:00 год. До продажу пропонується право оренди ділянки, розташованої на території Журавненської ТГ (Монастирецька с/р) Стрийського району. Детальніше про ділянку: площа – 6,89 га (рілля); цільове призначення (вид використання) – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (виробництво органічної продукції); кадастровий номер – 4621585300:05:000:0381; нормативна грошова оцінка – 104,7 тис.грн.; стартовий розмір річної орендної плати – 8,4 тис.грн.; термін договору – 7 років. Наголошуємо, що кінцевий термін подачі заявки на участь в аукціоні – 30 квітня 2021 року до 13:30 год. Більш детальніше про проведення аукціону можна отримати за посиланням. «Органічне агровиробництво – це одна із найперспективніших нині моделей розвитку сільського господарства. Також це багатофункціональна виробнича система, спрямована на підтримку здоров’я ґрунтів, збереження екосистем та добробут населення. Органічне господарство комплексно поєднує у собі місцеві сільськогосподарські традиції, інновації та науково обґрунтовані підходи до сільгоспвиробництва з метою сприяння добросусідству та якості життя між усіма залученими організмами. Тому запрошуємо всіх виробників органічної продукції Львівщини та тих, які виявили бажання розпочати власну справу, взяти участь в даному аукціоні, адже це дасть можливість збільшити і власний земельний банк, і прибуток», - зазначила директор департаменту Тетяна Гетьман.
Органічне виробництво - один із пріоритетів підтримки держави
13 квітня 2021
Сьогодні, 13.04.2021 представники департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації прийняли участь у круглому столі на тему: «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки». Головною метою заходу було ознайомлення учасників із можливостями державної підтримки органічного виробництва в Україні. До заходу долучились виробники органічної продукції, представники департаментів (управлінь) агропромислового розвитку облдержадміністрацій всієї України, а також громадські організації іасоціації та консультанти в галузі органічного виробництва. Із вітальним словом до учасників круглого столу звернулися: Сергій Глущенко – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, який поінформував присутніх про завершальний етап формування законодавства у сфері органічного виробництва, а Голова Правління Федерації органічного руху Євген Милованов та Штефан Дреесманн – керівник Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» наголосили про важливість проведення таких заходів, адже саме в форматі тісного спілкування між представниками органів влади, громадських організацій та безпосередньо органічних виробників можна напрацювати важливі пропозиції до механізмів підтримки органічного руху. Однією із панелей круглого столу висвітлено світові практики підтримки органічного виробництва. Зокрема, Вольфганг Ноєрбург - експерт Проєкту «Німецько-українська співпраця у галузі органічного сільського господарства» у своїй доповіді поділився досвідом підтримки органічних виробників у Німеччині, зокрема у Північній Рейн-Вестфалії. В ході заходу найкращими практиками підтримки органічних виробників на регіональному рівні поділились представники Житомирської, Полтавської, Рівненської та Львівської облдержадміністрацій. Зокрема, Людмила Гончаренко – заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації наголосила про ініціативи області щодо підтримки місцевих виробників органічної продукції. «Органічне виробництво – однин із пріоритетів обласної стратегії. За 2019-2020 роки в рамках обласної програми за напрямом фінансової підтримки у вигляді часткового відшкодування вартості сертифікації суб’єктів органічного виробництва, виробники Львівщини отримали підтримку на суму - 306 тис. грн. Департамент має на меті й надалі сприяти збільшенню обсягів виробництва органічної продукції. Відтак, в Комплексній програмі підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021 – 2025 роки за рахунок коштів обласного бюджету додатково заплановано новий напрям підтримки у вигляді бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь органічного землеробства. Загалом на 2021 рік заплановано фінансову підтримку для виробників органічної продукції Львівщини в розмірі 500 тис. грн.», - зазначила Людмила Гончаренко.
Аграріїв запрошують взяти участь у круглому столі на тему підтримки органічного виробництва в Україні у 2021 р.
12 квітня 2021
Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА запрошує аграріїв прийняти участь у круглому столі на тему: «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки». Дата проведення: 13 квітня 2021 року. Час проведення: 9.30 год. – 13.30 год. Мета заходу – ознайомлення учасників із можливостями державної підтримки органічного виробництва в Україні. Для участі необхідно пройти реєстрацію за посиланням: http://organic.com.ua/kruglyj-stil-pidtrymka-organichnogo-vyrobnycztva-v-ukrayini-mehanizm-2021-roku-ta-novi-perspektyvni-napryamky. Захід відбуватиметься в режимі оn-line на платформі ZOOM, організатор - Федерація органічного руху України спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за підтримки Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» та Науково-методичного центру вищої та передвищої фахової освіти. Програма заходу додається.
Департамент агропромислового розвитку взяв участь у регіональному форумі «Органічна Україна 2021.Львів»
9 квітня 2021
Сьогодні, 09.04.2021 за участі представників департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ГС виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна», Львівської МГО «Екотерра», Сільськогосподарської Дорадчої служби «Органічна Україна», ТзОВ «Органік Стандарт», Державного Фонду підтримки фермерів, координатора органічного компоненту швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» та органічних виробників Львівщини проведено XXXXІ Регіональний Форум «Органічна Україна 2021. Львів». Із вітальним словом до учасників Форуму звернувся заступник голови облдержадміністрації Віталій Загайний, який поінформував присутніх про важливість розвитку органічного виробництва на теренах Львівщини та побажав плідної співпраці та конструктивної дискусії. «Розвиток органічного напрямку аграрного сектору економіки є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Також органічне сільське господарство має значні переваги для здоров’я. Вважаю, що ми на вірному шляху і докладатимемо всіх зусиль аби органічні виробники збільшувались у кількості, а органічні продукти були усюди», - зазначив Віталій Загайний. На Регіональному Форумі були висвітлені наступні теми: стан органічного виробництва у Львівській області у 2020 р.; законодавче регулювання органічного виробництва та його впровадження у Львівській області; державна та регіональна підтримки органічного виробництва і фермерства у Львівській області у 2021 р.; співпраця та кооперація сільськогосподарських виробників та переробників – досвід та ринкові пропозиції Львівської області та досвід інших регіонів; як збільшити споживання органічної продукції в області, локальні продажі; технології органічного виробництва; сертифікація органічного виробництва та/або обігу органічної продукції; експорт органічної продукції. Організаторами форуму є Львівська обласна державна адміністрація та. Захід пройшов під патронатом Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Тетяна Гетьман окреслила стан органічного виробництва у Львівській області. На кінець 2020 року в області здійснювали діяльність 39 операторів ринку органічної продукції (орієнтовна площа обробітку 2,8 тис.га), з них 13 – в галузі рослинництва, 11 – в галузі ягідництва/садівництва, 14 - заготівля органічних об’єктів рослинного світу (збір дикоросів) і переробка, 1 - виробництво засобів захисту рослин (добрив). «Львівщина всіляко сприяє розвитку підтримки органічних операторів. Зокрема, в області з 2019 року діє напрям Комплексної програми в частині відшкодування вартості сертифікації органічного виробництво. Хочу відзначити, що з 2021 року впроваджено ще новий напрям для підтримки наших «органіків», що полягає у вигляді бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь. Вважаю, що це буде стимулом для збільшення потужностей виробництва та створенню нових суб’єктів господарювання у сфері органічного виробництва», - поінформувала Тетяна Гетьман. Усі презентаційні матеріали та відеозапис будуть розміщені на офіційному сайті ЛОДА (сторінка департаменту Львівської облдержадміністрації у розділі «Інформаційний довідник для органічних виробників Львівщини», https://loda.gov.ua/informaciynyy_dovidnyk_dlya_organichnyh_vyrobnykiv_l_vivschyny» та сторінці департаменту у Фейсбуці.
Розвиток органічного виробництва - в центрі онлайн-зустрічі із органічними операторами
4 травня 2020
За участі департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, керівника проєкту «Органік –це..» Дмитра Титаренка та Львівської міської громадської організації «Екотерра» проведено онлайн-зустріч з органічними операторами Львівщини для обговорення питань розвитку органічного виробництва, бачення стратегії та впровадження ряду проектів на території України, та Львівщини зокрема. Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності і має великий потенціал, щоб виправити негативні тенденції у світі. Також, органічне сільське господарство має значні переваги для здоров’я. Відтак, Львівщина має на меті й надалі сприяти збільшенню кількості органічних операторів області і органічному виробництву та передбачає підтримку у вигляді повернення вартості сертифікації органічним виробникам. Кошти обласного бюджету надаються суб’єктам господарювання, які здійснюють органічне виробництво в галузі сільського господарства у вигляді часткової компенсації витрат з проведення сертифікації органічного виробництва та заготівлі органічних об’єктів рослинного світу в розмірі фактичних витрат, але не більше ніж 20,0 тис. грн одному суб’єкту господарювання. Разом із департаментом на захисті органічних виробників стоїть і проєкт «Органік-це», що залучає всіх органічних виробників Львівщини до співпраці. Відтак, найближчим часом планується запровадити діяльність шоурумів на території України та на Львівщині, де покупці та споживачі зможуть купувати справжні органічні продукти, що підтверджені сертифікатами якості. Виробники зі всієї України можуть продавати свою продукцію через такі шоуруми, записавши попередньо свою продукцію у каталог товарів до продажу. Для цього необхідно виробнику органічної продукції надіслати зразки своєї продукції та копіїї сертифікатів якості до керівника проекту «Органік –це..» (консультацію можна отримати безпосередньо у департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації за телефоном: 255-50-62). Також, департаментом агропромислового розвитку, проектом та спільно органічними виробниками Львівщини напрацьовуються ідеї щодо запровадження органічного харчування в дошкільних та закладах освіти. «Ми є те, що ми їмо» … вірність цього вислову підтвердили найновіші наукові дослідження. Вчені дійшли висновку, що їжа найдивовижнішим чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з'їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також і настрій та ясність мислення. Наш зріст, вага, краса, світосприйняття, наші життєві сили, таланти, успіхи, невдачі, наші хвороби - все це результат нашого харчування. Для нормальної життєдіяльності людині необхідний повноцінний набір продуктів харчування. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, високій фізичній, розумовій працездатності та активному довголіттю. Вважаю, що ми на вірному шляху і докладатимемо всіх зусиль аби органічні виробники збільшувались у кількості, а органічні продукти були усюди: в домівках мешканців області, на прилавках магазинів і що надважливо - аби органічне харчування поступово витісняло традиційне у закладах освіти»,- зазначила директор департаменту Юлія Шопська. Більше інформації та каталог органічної продукції на сайті проєкту. Відео онлайн-зустрічі.
На ярмарок органічної та натуральної продукції з'їхались виробники з усієї України
15 жовтня 2019
На головній алеї парку ім. Івана Франка відбувся восьмий Ярмарок органічної та натуральної продукції. Участь у ярмарку взяли 27 учасників з усіх різних куточків України, зокрема Львівської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Київської, Житомирської, Волинської областей. Ярмарок тривав впродовж двох днів. Гості ярмарку мали можливість придбати органічну продукцію вироблену без використання хімічних добрив та пестицидів, а саме: яйця, мед, трав`яні чаї, олія, спеції, крупи, соки, молоко, сир, ковбасні вироби, овочі та багато іншого. Саме тут відвідувачі познайомились з фермерами-виробниками органічної та натуральної продукції та довідались інформацію щодо маркування органічного продукту, а також взяли участь у розіграшах та майстер-класах. Також, в перший день ярмарку відбулось нагородження переможця Західноукраїнського етапу міжнародного конкурсу «Екологічно дружній фермер Балтійського регіону – 2019» (Baltic Farmer of the Year Award 2019) «Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності, а тренд "органік" набуває все більшої популярності: невеликі й середні виробники в Україні, зокрема на Львівщині активніше беруться за вирощування такої продукції, а торгові мережі виділяють цілі полиці і відкривають "органічні" відділи. Органічне виробництво – однин із пріоритетів обласної стратегії», - зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Юлія Шопська. Також, з метою популяризації органічної продукції департаментом агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації створено Каталог органічних та натуральних виробників Львівщини», ознайомитись з яким можна за посиланням.
Виробники органічної продукції обінялись думками щодо технології органічного виробництва
21 березня 2019
У межах 10 міжнародного форуму AGROPORT WEST LVIV 2019 за участі команди органічних консультантів, зокрема генерального директора "НВП 5 елемент" Володимира Білого, Голови правління спілки виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» Олени Березовської провели дискусійну панель “Технології органічного виробництва”. Органічне сільськогосподарське виробництво - цілісна багатофункціональна модель господарювання та виробництва органічної продукції, яка забезпечує збалансовану динамічну рівновагу з метою об'єднання економічного зростання та підвищення життєвого рівня з одночасним поліпшенням стану навколишнього середовища. Фермери, що працюють в органічному сільському господарстві замість синтетичних хімічних засобів захисту рослин та швидкодіючих мінеральних добрив використовують природні методи захисту та органічного підживлення рослин. Під час панелі порушили питання особливостей технологій органічного виробництва, а також переваги органічних продуктів для населення. Адже саме органічні продукти вироблені повністю природним шляхом, а, значить, максимально добре засвоюються нашим організмом. До того ж, вміст корисних вітамінів, мінералів і антиоксидантів, в продукції, вирощеної природним шляхом, істотно вищий, ніж у промислових аналогів, які втрачають свої корисні властивості на етапах виробництва, переробки, упаковки та зберігання. Під час дискусійної панелі доповідачами наголошено, що технології органічного виробництва свого роду також є турботою про навколишнє середовище. Адже при виробництві органічної продукції не забруднюється ґрунт, не відбувається потрапляння в нього пестицидів, гормонів росту та інших вкрай шкідливих речовин, це повністю безпечне для природи виробництво. Саме тому, не зважаючи на те, що виробництво органічної сільськогосподарської продукції потребує часу та коштів на стартових етапах, органічний рух є швидкий і надихає на нові кроки та досягнення.
На Львівщині стартував восьмий Ярмарок органічної та натуральної продукції
13 жовтня 2018
Сьогодні, 13 жовтня, на головній алеї парку Івана Франка розпочався восьмий Ярмарок органічної та натуральної продукції. Участь у ярмарку взяли 30 учасників з усіх куточків України. Також Ярмарок відвідають німецькі фермери, які будуть обмінюватися досвідом з українськими колегами. Після Ярмарку вони відвідають органічні господарства Львівщини. Ярмарок триватиме впродовж двох днів, гості ярмарки матимуть можливість придбати органічну продукцію вироблену без використання хімічних добрив та пестицидів, а саме: яйця, мед, трав`яні чаї, олія, спеції, крупи, соки, молоко, сир, ковбасні вироби, овочі та багато іншого. Також у межах заходу відбудуться цікаві та корисні лекції, де можна буде дізнатися більше про здорове та збалансоване харчування для дітей з харчовими особливостями (непереносимість глютену, лактози, алергічні реакції). Наймолодші відвідувачі у дитячих зонах зможуть взяти участь у цікавих мастер-класах, іграх, забавах.
На Львівщині відбудеться Ярмарок органічної та натуральної продукції
2 жовтня 2018
Упродовж двох днів, 13-14 жовтня, у парку імені Івана Франка, за сприяння Львівської обласної державної адміністрації, відбудеться Ярмарок органічної та натуральної продукції. В межах Ярмарку свою продукцію запрезентують фермери із Львівщини, відтак кожен відвідувач зможе не лише спробувати натуральні продукти власного виробництва, але й придбати органічні смаколики. «Тема органічного виробництва в Україні щороку набуває все більшої актуальності. Про це говорять науковці, виробники, споживачі. І вже традиційно на Львівщині проводять такий тематичний захід з метою популяризації органічної та натуральної продукції. Органічне виробництво має стати одним з пріоритетних напрямків у сільському господарстві, адже це збереження навколишнього середовища, забезпечення здоров'я населення, створення нових робочих місць», - зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко. Ярмарок триватиме з 11:00 до 18:00 години. Для маленьких відвідувачів працюватиме дитячий простір.
Мешканців Львівщини запрошують на ярмарок «Стрий-Органік-Фест»
1 Червня 2018
Упродовж трьох днів, 8-10 червня, у Стрию відбудеться традиційний Великий Карпатський ярмарок «Стрий-Органік-Фест». Ярмарок об’єднає понад 100 учасників-виробників якісної органічної продукції. Як інформують у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА родзинкою цьогорічного ярмарку стане фестиваль хорів України, який відбудеться в межах заходу. Відтак відвідувач зможуть не лише поласувати смаколиками органічної продукції, а й насолодитись культурною програмою. Детальніше щодо ярмарку за посиланням.