В невеличкому селі на Золочівщині виготовили понад 2 тисячі м’ясних консервацій для військових
У час війни кожен долучається до допомоги українським захисникам. Хтось волонтерить, хтось забезпечує амуніцією, а є ті, хто дбає про харчування наших бійців. Зокрема, на Золочівщині, де з перших днів вторгнення ворога небайдужі жительки кількох громад займаються приготування їжі для військових.
«Годуй свою армію, аби не годувати чужу» – саме за таким принципом сьогодні готують вареники, котлети, різноманітну випічку та інші смаколики.
Наприклад, в Заболотцівській громаді налагодили виготовлення м’ясних консерв. В місцевій шкільній їдальні села Лучківці господині готують гречані й рисові м’ясні каші та інші консервації за домашніми рецептами. Після цього готову продукцію сортують та передають для відправки на фронт.
До забезпечення продуктами охоче долучились місцеві підприємці, волонтери, односельці.
За весь час для потреб ЗСУ передали уже понад дві тисячі банок з готовою продукцією. Робота триває й надалі. На замовлення військових, яким до смаку припали консерви домашнього приготування, готується чергова партія.
Новини за темою
Молодь Сокальської громади реалізує ініціативу для підтримки переселенців та військових
10 травня 2022
Сьогодні кожен українець воює на своєму фронті: військові, які захищають територіальну цілісність на передовій, мешканці, волонтери, які в тилу допомагають армії, переселенцям, працюють та забезпечують роботу економічного сектору. Серед них молодь Червоноградського району, що на Львівщині. Їх ініціатива дозволяє підтримувати як військових, так і переселенців, які знайшли тут свій прихисток. Так, в Сокалі запрацював соціальний проект – кав’ярня «ДІМ». Створили його з ініціативи Громадської організації «Українська Молодь Христова». «Ми згуртовані. Ми з Богом. Ми разом працює на перемогу», - такий основний девіз кав’ярні. Працює кав’ярня на базі катехитичної школи. Роботу розпочала у квітні. Тут внутрішньо переселені особи мають змогу отримати безкоштовні обіди та продуктові набори. Шеф-кухарем працює переселенець, який знайшов тимчасовий прихисток на Червоноградщині. Окрім цього, на кухні молодь випікає кекси для наших військових. Солодощі відправляють на передову. Зазначимо, що на території Червоноградського району знайшли прихисток понад 20 тисяч переселених українців, які покинули домівки через військові дії. З них більш як 4 тисячі людей мешкають у Сокальській громаді.
За другий місяць війни на Львівщини приготували понад 1,5 мільйона порцій їжі для тимчасово переміщених
27 квітня 2022
На Львівщині за перший місяць війни вдалося приготувати понад 1 млн 300 тисяч порцій гарячої їжі для внутрішньо переміщених осіб. Безперебійне харчування, як для переселенців, так і для військових забезпечують 40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів в області, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок на заході України. Упродовж другого місяця приготували 1,5 мільйона порцій їжі. Мільйон з них – за фінансової підтримки неприбуткової неурядової організації World Central Kitchen. У перший місяць забезпечили 12 закладів освіти та санаторії 35 тоннами продуктів харчування для ВПО. За другий місяць кількість продукції склала майже 64 тонни. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25.
«Гастрономічна» оборона: як забезпечують організацію харчування для вимушених переселенців (фото)
26 березня 2022
Понад 1 млн 300 тисяч порцій вдалося приготувати упродовж місяця для тимчасово переміщених осіб та інших категорій населення. Таку цифру називають в управлінні туризму та курортів облдержадміністрації, яке займається процесом організації харчування з перших днів війни. «40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів Львівщини, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок у Західній Україні вже місяць забезпечують безперебійне харчування для вимушених переселенців та військових. Дякую усім, хто долучився до доброї справи. На сьогодні є чітко вибудована система співпраці між усіма ланками», – зазначила керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25. Про свою підтримку та допомогу розповів засновник та керівник гастрономічного простору Pro100 HUB Андрій Валовий. «В першу чергу ми представляємо, громадську організацію «Західна Шеф Група», яка вже довгий час існує в Україні. Ну і відповідно, хто як не кулінари повинні годувати людей. В другу чергу, в нас є прекрасний майданчик Pro100 HUB, який є гастрономічним простором і має відповідні потужності для того, щоб готувати певну кількість страв. Напевно, якби ви не задали безпосереднього цього питання, я собі його ніколи б не ставив, тому що це знаєте за замовчуванням. Якщо є потреба, ми годуємо людей. До прикладу, якщо до лікаря приходить хворий, він лікує людину. Ми кулінари – годуємо людей», - зазначив він. Ольга Стратійчук, директор з розвитку та сервісу мережі «Tikithai» говорить, що кожного дня їхні працівники готують від 500 до 800 порцій для вимушених переселенців і роблять це із задоволенням від першого дня волонтерства і до сьогодні. Часто приводять на підмогу своїх друзів та родичів. «Сил в нас багато, кожного дня, збираючись на наших заходах, дух підіймається і ми готові працювати так до останнього. Це найменше, що можемо зробити, але ми вже почуваємо себе потрібними. Дух і підтримка у нас зростає. Ми дуже позитивно налаштовані. Ми за Україну, ми за Перемогу, ми віримо у своїх людей і наш народ дуже сильний», – наголосила Ольга Стратійчук. Допомагає з організацією харчування внутрішньо переміщених осіб на території Львівської області і неприбуткова неурядова організація World Central Kitchen (WCK). Наразі представники організації співпрацюють з двома компаніями: ресторанним холдингом «Fest» та ресторанною компанією «Рестарон», які щоденно готують декілька десятків тисяч порцій їжі для внутрішньо переміщених осіб. «Ми налагодили партнерські відносини з WorldCentral Kitchen 2 березня. Надали їм складські приміщення та офіси, вони – ресурси. На початках готували по дві тисячі порцій на день. Нині вийшли на потужності – 30 тисяч теплої їжі з канапками. Будемо працювати до перемоги», – розповідає Юлія Стефанюк, керуючий партнер «Фест кейтеринг» холдингу емоцій «Fest». Управління туризму та курортів Львівської ОВА висловлює також вдячність усім водіям, які на волонтерських засадах погодилися доставляти смачну та поживну їжу. Кожен вносить свою лепту до спільної перемоги над загарбниками.
Харчування та працевлаштування: як на Львівщині організована робота з внутрішньо переміщеними особами
24 березня 2022
На Львівщині завершується підготовка програми для роботи з внутрішньо переміщеними особами. Документ міститиме в собі заходи з вирішення питання поселення переселенців, логістики та їхнього харчування. Про це повідомив заступник начальника Львівської ОВА Віталій Загайний. У Львівській області налічують понад 200 тисяч переселенців. Вони матимуть змогу в територіальних громадах звернутися до підрозділів соціального захисту, щоб отримати документ, який засвідчить їхню належність до списку ВПО. «Довідка про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи дозволить людині отримати соціальну підтримку від держави. Цю підтримку зараз допомагають забезпечувати Міжнародні фонди. Маємо пропозиції від Польщі, Швеції та Норвегії», - розповів заступник. Область продовжує системно забезпечувати переселенців харчуванням. Велику підтримку надають волонтери та жителі області, які допомагають гуманітарним штабам у зборі продуктів. Разом з цим, триває закупівля соціально значущих продуктів за кошти державного бюджету. «Закупівлі здійснюються виключно у постачальників, які включені до переліку затвердженого Мінагрополітики. Від Львівщини до переліку увійшли 37 виробників продовольчої продукції. Серед видів продуктів: м’ясо великої рогатої худоби та свинини, яйця, цукор, олія, сир, масло, сіль. Зараз важливо, щоб продукти, що закуповують одразу потрапляли до кінцевих бенефіціарів, а не залежувалися на складах», - зауважив Віталій Загайний. Читайте також: Львівська ОВА приймає пропозиції від виробників продуктів харчування для участі в держзакупівлях. Щодо працевлаштування, то до обласного центру зайнятості у пошуку роботи звернулись 370 переселенців. Найбільший відсоток складають жителі Харківської та Київської областей. Погодились отримати роботу за вакантними посадами лише 11. «Фахівці центру зайнятості після спілкування з людьми кажуть, що така мала кількість працевлаштованих переселенців обумовлена синдромом тимчасовості. Тобто люди планують повертатися додому, у рідні регіони, рідні міста та села», - додав Віталій Загайний. У порівнянні з кількома тижнями раніше, кількість звернень щодо пошуку роботи у Львівській області зросла в чотири рази.
Жінки-волонтерки ліплять вареники для захисників: як Сколе організувалось для допомоги військовим
26 лютого 2022
«Нагодуй захисника» - таку ініціативу започаткували жінки-волонтерки зі Сколе. Тут, у дитячому садку, вже другий день небайдужі жінки ліплять вареники, ріжуть сало та готують продуктові заготовки з овочів та солодощів. Все це відправляють українським захисникам. Як розповіли жінки-ініціаторки акції, вчора, коли розпочинали, не вистачало борошна для тіста. Одразу написали на фейсбук-сторінку однієї з волонтерських організацій Сколе і невдовзі цього інгредієнту отримали з надлишком. «Люди дуже швидко об’єднались та зреагували на потребу підтримати наших воїнів, які сьогодні дають гідну відсіч армії агресора! Тішить, що наші люди щедрі, добрі, готові до дії», – зазначила одна з волонтерок Оксана Шепега. Сьогодні вже більше 30-ти жінок активно підтримують ініціативу, приносять інгредієнти, ліплять вареники, роблять заготовки, інколи приносять вже готову страву. Окрім вареників, сала, овочів та солодощів спаковують також консервовані продукти та олію. Їжу сортують і везуть до воїнів територіальної оборони громади, у Стрий та Київ. На сьогодні воїни отримали вже більше ніж 100 кілограмів вареників зі Сколе. Поки чоловіки та сини у рядах тероборони, а жінки готують смаколики, молодь організовує збір гуманітарної допомоги на майдані Незалежності біля пам’ятника Степанові Бандері у Сколе. Вона теж йде до військовослужбовців. Ініціативу «Нагодуй захисника» реалізовують за сприяння директора ЗДО номер 1 Сколівської міської ради Галини Лесько, ініціативної групи «Zarinok Сколівської ТГ» та підтримки дівчат, жінок міста Сколе.
Упродовж дня українське військо знищило більше тисячі російських окупантів
25 лютого 2022
Сьогодні кількість втрат з боку окупаційних військ Російської Федерації складає більше однієї тисячі. Про це йдеться на сторінці Сухопутних військ Збройних сил України у Facebook. “Такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала. Російські матері відправляють своїх синів на вірну смерть, бо Збройні Сили України стійко тримають оборону і будуть боронити свою землю від окупанта”, - йдеться у повідомленні.
Оновлено: Поранених військових з Львівщини і Рівненщини госпіталізували до військового госпіталю у Львові. Їх стан стабільний
25 лютого 2022
Першочерговою зараз є госпіталізація пацієнтів з бойових дій. І основним закладом охорони здоров’я на території західної України для їх госпіталізації є військово-медичний клінічний центр Західного Регіону (військовий госпіталь). Зокрема, до закладу потрапили 11 військових. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис. «1 з них у важкому стані, 10 – в стані середньої важкості та легкому. Інших пацієнтів (учасників бойових дій – ред.) у закладах охорони здоров’я (області – ред.) немає», - зазначив Орест Чемерис. Він додав, що військовий госпіталь у Львові є основним закладом, до якого госпіталізують пацієнтів, які отримали ушкодження внаслідок бойових дій, військових, з західних областей України. «Лише за умови якщо відстань, яку потрібно подолати, може становити загрозу пацієнту…такий пацієнт госпіталізується до найближчого закладу. Там йому надається вся необхідна допомога, і в разі стабілізації - переводиться в госпіталь», - повідомив директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА. Оновлено: За його словами, 4 з госпіталізованих постраждали вчора під час обстрілів Кам’янки-Бузьки, Бродів, Нового Калинова на Львівщині. 7- з Рівненської області (4 постраждали внаслідок обстрілу аеропорту в Рівненській області, інші ппостраждали внаслідок ДТП з військовими). Центр є єдиний на західний регіон. Тому за територіальним принципом всіх направили сюди. У 10 військових точкові осколкові поранення. 1 - має комбіновану травму (поранення спровоковані кількома чинниками). Він з Рівненської області. Його стан важкий, але стабільний.
Держпродспоживслужба погодила 15,6 тисяч меню для використання у навчальних закладах
13 грудня 2021
З початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню, з них 15,6 тисячі примірних меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання. «Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою й стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Для успішного впровадження цієї реформи потрібен ефективний контроль на місцях. Перш за все, цю функцію виконує Держпродспоживслужба. Окрім здійснення функцій контролю, наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке затверджено наказом МОЗ України. На розгляд для погодження меню, крім самого проекту меню, спеціалістам Держпродспоживслужби надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. У разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню. Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (за умови їх виявлення) з подальшим повторним погодженням. Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.
На Львівщині стартував конкурс на створення шкільного меню
23 листопада 2021
Директори та їх заступники, медичні працівники закладу освіти та відповідальні за харчування підприємці, а також усі інші зацікавлені особи можуть взяти участь в обласному конкурсі «Найкраще шкільне меню». Уже із січня всі школи повинні керуватись новими нормами під час організації харчування школярів. Робота відбувається в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. «Питання здоров’я школярів є одним із найбільш актуальних, на яке дуже впливає організація повноцінного, якісного, здорового харчування. Це питання нещодавно порушили під час регіонального форуму за участі Першої леді. Також відбулось засідання ради директорів шкіл області, де теж обговорили особливості нового харчування. Порадившись із керівниками закладів, департамент ухвалив рішення організувати такий конкурс для того, щоб напрацювати альтернативні меню, які можна буде пристосувати до умов різних шкіл на різних територіях. Скажімо, організація харчування львівських шкіл може відрізнятись від сільських. Тому вони повинні мати вибір», - наголосила начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. До конкурсних робіт щодо створення чотиритижневого сезонного меню є ряд вимог, також їх оцінюватимуть за відповідними критеріями: усі роботи мають відповідати Санітарному регламенту, враховувати витрати при тепловій обробці, страви мають бути різноманітними, містити овочі та фрукти, відповідати енергетичній цінності. Окрім того, меню можуть відтворювати страви традиційних кухонь народів світу, а оцінювати роботи буде експертна комісія. Такий конкурс планують організувати і наступного року, а роботи цьогорічних переможців будуть погоджені в усіх відповідних служб та органів, аби меню мали практичне застосування. Роботи на конкурс приймають до 6 грудня, а у другій половині грудня оберуть та нагородять переможців. Деталі тут. Нагадаємо, відповідно до нових вимог, зменшать споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також соків. В оновленому меню не буде ковбасних виробів, сосисок, а також консервів та кондитерських виробів. Зменшать норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшать споживання молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Організація якісного харчування у школах - тема першої зустрічі ради директорів
15 листопада 2021
У Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу організували перше засідання новоствореної ради директорів. Директорів з різних районів області, які увійшли до ради, привітав із першим засіданням міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет. ⠀ "Дякую за натхненну працю, за те що ви незмінно стоїте на варті нашого майбутнього. Саме ми, освітяни, формуємо еліту націю, наше завдання наповнити виховання і навчання інтелігентністю, патріотизмом та інтелектуальністю"- зазначив під час онлайн включення міністр освіти. ⠀ Потреба у створені такої ради продиктована змінами у системі освіти та важливістю якісно імплементувати усі нововведення в школах, незалежно від розташування закладів. ⠀ "В умовах децентралізації та автономії шкіл, часто доводиться напряму контактувати з директорами, адже саме вони є практиками. Директор це людина яка щодня торкається до всіх сторін функціонування школи: опалення, вбиральні, харчування, освітній процес, спілкування з батьками тощо. Ви ті, хто дійсно знає, вміє і робить. Люди з досвідом та практичним підходом, знають реальний стан речей і можуть порадити як зробити так, щоб всім було добре і заодно було дотримано всі закони та постанови. Рада має з часом перерости в асоціацію. Тому якщо маєте пропозиції щодо роботи ради, подавайте їх", - звернулась до керівників шкіл начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. ⠀ В межах першого засідання ради директорів порушили питання впровадження нових норм харчування та розробку чотири тижневого меню для школярів. Директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король, в якому уже триває процес зміни організації харчування, поділилась з колегами своїм досвідом на цьому шляху. ⠀ "Увесь час, який забирає у директора організація, а потім і контроль за харчуванням, наштовхувало на думку, що це зовсім не справа директора. Але все дуже непросто. Саме директор відповідальний за все, що їсть дитина у школі. Тому з усвідомленням необхідності змін, ми почали впроваджувати зміни. Не все вдалось наразі, дещо треба замінити, дещо не спрацювало. Треба під свою школу формувати харчування. Переконана, що меню треба розробляти самим. Кожна школа має зробити своє меню виходячи з потреб можливостей і бажань", - наголосила Жанна Король. ⠀ Директори також обмінялись думками щодо можливості залучати до зміни харчування в школах представників засновників закладів. ⠀ "Є багато сіл в районі, куди не бачить доцільності "заходити" підприємець, який займається приготуванням їжі. Краще справді мати свій харчоблок, адже директори й справді за все відповідають. В кожній громаді є заступник, який курує освіту. До робочої групи варто їх залучати, щоб узгодити з чого починати розробку меню та напрацювати дорожню карту", - переконана директор Козівського ОНЗЗСО І-ІІІст. ліцей ім. М. Гаврилка Оксана Клепуц. ⠀ З доцільністю спільно працювати над вирішенням усіх завдань погоджується і директор Дрогобицького ліцею Ольга Заяць. ⠀ "У нашій школі харчуванням займається підприємець, тому директор не може перевірити всі нюанси. Але відповідність завжди на директорові. Тому виходить, що директор, відповідаючи за все, часто має мало повноважень. Сподіваюсь новостворена рада директорів допоможе консолідувати зусилля усіх сторін, адже всі зацікавлені у якісному впровадженні змін в освіті", - резюмувала Ольга Заяць. ⠀ Під час ради також зійшлись на думці в потребі оголосити обласний конкурс на найкраще шкільне меню. ⠀ "Питання харчування завжди було складним. І зараз воно непросте, але з чогось треба починати та розв'язувати питання спільно. Ідея оголосити конкурс покликана створити альтернативні меню, якими зможуть користуватися школи. Наступного року в програмі розвитку освіти закладемо кошти, аби заохочувати людей розробляти меню. Плануємо також погодити такі меню у держпродспоживслужбі, щоб вони були не лише для конкурсу, а й прикладними",- розповіла Ірина Сислюк. ⠀ В межах ради директорів також відбувся майстер-клас "Страви для шкільного харчування", де фахівці та студенти коледжу готували страви з буряка, шпинату, зелені, гарбуза та інших продуктів, що можуть бути присутні в дитячому раціоні.
В області тривають онлайн-семінари для директорів щодо формування шкільного меню
10 листопада 2021
Із січня 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мусять перейти на нові норми харчування, затверджені Кабінетом Міністрів України. З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, своїм досвідом із керівниками шкіл ділиться директор Жовтанецького опорного закладу Жанна Король. Навчання уже пройшли директори Стрийського, Дрогобицького та Самбірського районів. Днями до семінарів долучились директори шкіл Червоноградського району. «У керівників шкіл виникає багато запитань: як використовувати рецептурник Євгена Клопотенка, як забезпечити енергетичну цінність страв, як облаштувати харчоблоки, як дотриматись всіх вимог. Організовуючи такі семінари, ми прагнули зробити їх прикладними та практичними. Жовтанецький опорний заклад пройшов уже цей шлях та може поділитись своїм досвідом у цьому процесі», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк. Під час онлайн-тренінгів директорів навчають складати чотиритижневе меню, працювати із нормативною базою, залучати до зміни харчування батьків та дітей, а також звертати увагу на те, що в школі можна і треба покращити, а що залишити незмінним. «Ми уже два роки харчуємо наших школярів по-новому. Зараз гарячим харчуванням школа забезпечує майже сім сотень дітей в опорній школі та у філіях. За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальний директор, тому він зобов’язаний знати, читати і розуміти меню, незалежно від того, хто його розробив. Вам буде легше якщо ви будете знати як формується меню. Свого часу, визнавши, що є проблеми із харчуванням дітей, нам стало зрозуміло, що потрібні зміни, адже багато їжі просто опинялось у смітнику. Якщо є кілька проблемних питань одним треба пожертвувати. Це готовність йти на компроміс, заради збереження основної. Вкрай важливою є підтримка батьків. Ризики були, але батьки були про це попереджені. Після того, як ми узгодили меню з батьками, відбулись дуже позитивні зміни. Харчування важлива складова роботи школи, тож ми, директори, повинні приділити йому багато уваги», - звернулась до керівників шкіл директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король. Законодавством визначено три форми харчування : кейтеринг, аутсорсинг та власна їдальня. Детальніше із новими нормами організації харчування можна ознайомитись тут. До слова, цього тижня у Львові відбудеться регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування», на якому заплановано провести тематичні панелі та дискусії щодо впровадження та контролю нових норм харчування, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування, а також проектного підходу до переобладнання закладів освіти тощо.
Унаслідок мінометного обстрілу на Сході України загинув військовослужбовець з Львівщини
7 листопада 2021
Сьогодні, 7 листопада, у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил унаслідок мінометного обстрілу героїчно загинув захисник з Львівщини - Павлисько Віталій Миколайович. Віталій Павлисько - військовослужбовець військової служби за контрактом, сержант 24-ої окремої механізованої бригади. Прийнятий до лав Збройних Сил України Яворівським РТЦК та СП у 2015 році. Чоловік народився 29 листопада 1973 року. Родом він з Яворова, що на Львівщині. Удома на чоловіка чекали батьки, дружина та двоє дітей. «Гірку звістку отримали з фронту. Під час мінометного обстрілу на сході України загинув Віталій Миколайович Павлисько. 29 листопада він мав відсвяткувати свій 48-ий День народження. Схилімо голови перед подвигом Віталія! Щирі співчуття рідним і близьким Воїна», - очільник області Максим Козицький. Висловлюємо щирі співчуття рідним з приводу непоправної втрати! Вічна пам‘ять захиснику України!