В Україні створять інформаційний портал з реформування системи шкільного харчування у межах ініціативи Олени Зеленської
У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з осучаснення системи шкільного харчування буде створено інформаційний портал, який міститиме всю ключову інформацію, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.
Основне завдання платформи полягає в інформуванні управлінців, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у закладах освіти.
«Спілкуючись із працівниками освіти та отримуючи зворотний зв'язок від батьків, ми побачили необхідність у створенні єдиної платформи, яка міститиме всю ключову інформацію про реформу та буде корисною і для освітян, і для батьків. Плануємо запустити базову версію порталу вже цього літа», – зазначила перша леді.
За словами дружини Президента, на порталі передбачені розділи з рекомендованим меню для шкіл і технологічними картками приготування страв, окремий розділ про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами та відеоінструкції на різноманітні теми, зокрема «Сучасні форми організації шкільного харчування», «Впровадження системи HACCP», «Про закупівлі». Крім того, планується, що онлайн-платформа допоможе зібрати корисну інформацію щодо здорового харчування, ролі різноманітного раціону й ризиків, спричинених нездоровим харчуванням та ожирінням.
«Цей сайт може стати основною платформою для реформування харчування у школах та комунікацій щодо здорового харчування у межах цілої країни. Оскільки формування норм поведінки є довготривалим процесом, зараз ми починаємо зі зміни сприйняття та підвищення обізнаності. ЮНІСЕФ спільно з ІТ-компанією SoftServe підтримує створення такого важливого ресурсу, що сприятиме розвитку здорових харчових звичок у дітей та батьків», – зазначила Лотта Сільвандер, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.
До участі в розробці сайту залучені Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Держпродспоживслужба, експерти з підтримки реформ МОН, Центр громадського здоров’я України, Швейцарсько-український проект «Діємо для здоров'я», Асоціація дієтологів України, команда Євгена Клопотенка. Також змістовну та технічну експертизу для проекту нададуть Дитячий фонд ЮНІСЕФ і Швейцарсько-український проект DECIDE. IT-партнером виступить SoftServe.
«Розробка єдиної платформи слугуватиме поширенню інформації щодо перебігу реформи системи шкільного харчування, а також поглибленню знань з питань культури та основних принципів здорового харчування. Ініціатива створення платформи є дуже важливою, адже завдяки їй ми також зможемо забезпечувати зворотний зв’язок із працівниками, залученими до організації харчування у закладах загальної середньої освіти», – наголосив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
Нагадаємо, у 2019 році за ініціативою Олени Зеленської було розпочато реформування системи шкільного харчування. 2020-й був присвячений зміні законодавчих норм і порядків. Зокрема, були затверджені оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, розроблені методичні рекомендації щодо здійснення закупівель і методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Крім того, торік уперше було виділено державну субвенцію для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1908 шкільних закладах.
Новини за темою
В невеличкому селі на Золочівщині виготовили понад 2 тисячі м’ясних консервацій для військових
11 травня 2022
У час війни кожен долучається до допомоги українським захисникам. Хтось волонтерить, хтось забезпечує амуніцією, а є ті, хто дбає про харчування наших бійців. Зокрема, на Золочівщині, де з перших днів вторгнення ворога небайдужі жительки кількох громад займаються приготування їжі для військових. «Годуй свою армію, аби не годувати чужу» – саме за таким принципом сьогодні готують вареники, котлети, різноманітну випічку та інші смаколики. Наприклад, в Заболотцівській громаді налагодили виготовлення м’ясних консерв. В місцевій шкільній їдальні села Лучківці господині готують гречані й рисові м’ясні каші та інші консервації за домашніми рецептами. Після цього готову продукцію сортують та передають для відправки на фронт. До забезпечення продуктами охоче долучились місцеві підприємці, волонтери, односельці. За весь час для потреб ЗСУ передали уже понад дві тисячі банок з готовою продукцією. Робота триває й надалі. На замовлення військових, яким до смаку припали консерви домашнього приготування, готується чергова партія.
За другий місяць війни на Львівщини приготували понад 1,5 мільйона порцій їжі для тимчасово переміщених
27 квітня 2022
На Львівщині за перший місяць війни вдалося приготувати понад 1 млн 300 тисяч порцій гарячої їжі для внутрішньо переміщених осіб. Безперебійне харчування, як для переселенців, так і для військових забезпечують 40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів в області, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок на заході України. Упродовж другого місяця приготували 1,5 мільйона порцій їжі. Мільйон з них – за фінансової підтримки неприбуткової неурядової організації World Central Kitchen. У перший місяць забезпечили 12 закладів освіти та санаторії 35 тоннами продуктів харчування для ВПО. За другий місяць кількість продукції склала майже 64 тонни. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25.
«Гастрономічна» оборона: як забезпечують організацію харчування для вимушених переселенців (фото)
26 березня 2022
Понад 1 млн 300 тисяч порцій вдалося приготувати упродовж місяця для тимчасово переміщених осіб та інших категорій населення. Таку цифру називають в управлінні туризму та курортів облдержадміністрації, яке займається процесом організації харчування з перших днів війни. «40 рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів Львівщини, 7 великих торговельних мереж та найбільший гуртовий ринок у Західній Україні вже місяць забезпечують безперебійне харчування для вимушених переселенців та військових. Дякую усім, хто долучився до доброї справи. На сьогодні є чітко вибудована система співпраці між усіма ланками», – зазначила керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака. З усіх питань щодо організації харчування чи потреби харчування працює цілодобова гаряча лінія +380 (95) 592 14 25. Про свою підтримку та допомогу розповів засновник та керівник гастрономічного простору Pro100 HUB Андрій Валовий. «В першу чергу ми представляємо, громадську організацію «Західна Шеф Група», яка вже довгий час існує в Україні. Ну і відповідно, хто як не кулінари повинні годувати людей. В другу чергу, в нас є прекрасний майданчик Pro100 HUB, який є гастрономічним простором і має відповідні потужності для того, щоб готувати певну кількість страв. Напевно, якби ви не задали безпосереднього цього питання, я собі його ніколи б не ставив, тому що це знаєте за замовчуванням. Якщо є потреба, ми годуємо людей. До прикладу, якщо до лікаря приходить хворий, він лікує людину. Ми кулінари – годуємо людей», - зазначив він. Ольга Стратійчук, директор з розвитку та сервісу мережі «Tikithai» говорить, що кожного дня їхні працівники готують від 500 до 800 порцій для вимушених переселенців і роблять це із задоволенням від першого дня волонтерства і до сьогодні. Часто приводять на підмогу своїх друзів та родичів. «Сил в нас багато, кожного дня, збираючись на наших заходах, дух підіймається і ми готові працювати так до останнього. Це найменше, що можемо зробити, але ми вже почуваємо себе потрібними. Дух і підтримка у нас зростає. Ми дуже позитивно налаштовані. Ми за Україну, ми за Перемогу, ми віримо у своїх людей і наш народ дуже сильний», – наголосила Ольга Стратійчук. Допомагає з організацією харчування внутрішньо переміщених осіб на території Львівської області і неприбуткова неурядова організація World Central Kitchen (WCK). Наразі представники організації співпрацюють з двома компаніями: ресторанним холдингом «Fest» та ресторанною компанією «Рестарон», які щоденно готують декілька десятків тисяч порцій їжі для внутрішньо переміщених осіб. «Ми налагодили партнерські відносини з WorldCentral Kitchen 2 березня. Надали їм складські приміщення та офіси, вони – ресурси. На початках готували по дві тисячі порцій на день. Нині вийшли на потужності – 30 тисяч теплої їжі з канапками. Будемо працювати до перемоги», – розповідає Юлія Стефанюк, керуючий партнер «Фест кейтеринг» холдингу емоцій «Fest». Управління туризму та курортів Львівської ОВА висловлює також вдячність усім водіям, які на волонтерських засадах погодилися доставляти смачну та поживну їжу. Кожен вносить свою лепту до спільної перемоги над загарбниками.
Харчування та працевлаштування: як на Львівщині організована робота з внутрішньо переміщеними особами
24 березня 2022
На Львівщині завершується підготовка програми для роботи з внутрішньо переміщеними особами. Документ міститиме в собі заходи з вирішення питання поселення переселенців, логістики та їхнього харчування. Про це повідомив заступник начальника Львівської ОВА Віталій Загайний. У Львівській області налічують понад 200 тисяч переселенців. Вони матимуть змогу в територіальних громадах звернутися до підрозділів соціального захисту, щоб отримати документ, який засвідчить їхню належність до списку ВПО. «Довідка про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи дозволить людині отримати соціальну підтримку від держави. Цю підтримку зараз допомагають забезпечувати Міжнародні фонди. Маємо пропозиції від Польщі, Швеції та Норвегії», - розповів заступник. Область продовжує системно забезпечувати переселенців харчуванням. Велику підтримку надають волонтери та жителі області, які допомагають гуманітарним штабам у зборі продуктів. Разом з цим, триває закупівля соціально значущих продуктів за кошти державного бюджету. «Закупівлі здійснюються виключно у постачальників, які включені до переліку затвердженого Мінагрополітики. Від Львівщини до переліку увійшли 37 виробників продовольчої продукції. Серед видів продуктів: м’ясо великої рогатої худоби та свинини, яйця, цукор, олія, сир, масло, сіль. Зараз важливо, щоб продукти, що закуповують одразу потрапляли до кінцевих бенефіціарів, а не залежувалися на складах», - зауважив Віталій Загайний. Читайте також: Львівська ОВА приймає пропозиції від виробників продуктів харчування для участі в держзакупівлях. Щодо працевлаштування, то до обласного центру зайнятості у пошуку роботи звернулись 370 переселенців. Найбільший відсоток складають жителі Харківської та Київської областей. Погодились отримати роботу за вакантними посадами лише 11. «Фахівці центру зайнятості після спілкування з людьми кажуть, що така мала кількість працевлаштованих переселенців обумовлена синдромом тимчасовості. Тобто люди планують повертатися додому, у рідні регіони, рідні міста та села», - додав Віталій Загайний. У порівнянні з кількома тижнями раніше, кількість звернень щодо пошуку роботи у Львівській області зросла в чотири рази.
Учні з числа внутрішньо переміщених осіб можуть тимчасово навчатися у школах Львівщини
15 березня 2022
Учні з числа внутрішньо переміщених осіб можуть тимчасово відвідувати заклади загальної середньої освіти (ЗЗСО) Львівщини за місцем тимчасового перебування. Відповідні роз’яснення надали у департаменті освіти і науки Львівської ОВА. Як відбувається зарахування на навчання: До навчання у закладах освіти Львівщини незалежно від обраного формату можуть долучатися учні з числа внутрішньо переміщених осіб, які можуть тимчасово відвідувати ЗЗСО за місцем тимчасового перебування відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 06.03.2022 року №1/3371-22 «Про організацію освітнього процесу». Департамент освіти і науки Львівської ОВА пропонує наступну процедуру зарахування дітей до цих закладів освіти: заява одного з батьків (або осіб, які їх заміняють) на тимчасове відвідування ЗЗСО; наказ керівника ЗЗСО про зарахування на тимчасове відвідування закладу освіти; учнів з числа внутрішньо переміщених осіб недоцільно вносити в основний списковий склад, оскільки вони обліковані в інших ЗЗСО; навчальні досягнення учнів з числа внутрішньо переміщених осіб облікувати в окремих журналах для видачі їм (на вимогу) витягу з оцінками для представлення в заклад освіти за постійним місцем проживання. ⠀ Якщо в закладі загальної середньої освіти є учні з числа внутрішньо переміщених осіб випускних класів (9-х, 11-х), яким необхідні документи про базову та повну загальну середню освіту і, які не матимуть можливості повернутися до ЗЗСО, в яких вони навчалися, то рекомендуємо організувати для них навчання за екстернатною формою відповідно до вимог Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженої наказом Міністерства світи і науки України від 12 січня 2016 року №6 (у редакції наказу МОНУ від 10 лютого 2021 року №160 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України»). Нагадаємо, також на Львівщині можна долучитися до дистанційного навчання. Як це зробити, читайте за посиланням.
У Львівській спеціальній школі №100 запрацював новий ліфт для дітей з особливими освітніми потребами
22 лютого 2022
Заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, депутати обласної комісії з питань освіти Іванна Герус та Парасковія Дворянин, представники департаменту освіти і науки ЛОДА відвідали сьогодні Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська спеціальна школа №100 І-ІІІ ступенів». Під час візиту оглянули матеріально-технічну базу закладу, кабінети природничих наук, тифло-лабораторію та нову бібліотеку. Також дали офіційний старт роботі нового ліфту. Як розповів Іван Собко, на встановлення ліфта з обласного бюджету скерували 1,7 млн грн. «Пасажирський ліфт в метало-скляній самонесучій шахті облаштували з метою забезпечення рівних прав і можливостей осіб з інвалідністю та усунення перепон і бар’єрів для дітей з порушення зору в поєднанні з порушеннями опорно-рухового апарату. Діти мають відчувати себе потрібними, любимими і гідними. Вони мають зростати в умовах, які сприяють їх розвитку. Ми разом маємо робити все, щоб кожного дня діти звершували нові досягнення. За підтримки комісії з питань освіти і науки Львівської облради облдержадміністрація надалі буде звертати увагу на потреби наших закладів, аби діти могли навчатись в гідних умовах», - наголосив Іван Собко. Зазначимо, що в закладі навчається 72 дитини з Львова, Львівської та західних областей України. За словами директорки школи Ірини Костецької, у школі навчаються діти, які мають труднощі із пересуванням, позатим діти із інвалідністю також потребують більш доступного способу потрапити до школи. «Ми вже давно мріяли про ліфт, адже дітям він дуже потрібен. Школа стала для дітей другим домом. Встановлення сучасного ліфту - це справді вагома для нас подія. Кожна дитина, яка цього потребує, зможе дістатись до приміщення школи. Завдяки програмі розвитку освіти вдалось реалізувати цей проект», - розповіла Ірина Костецька. Директор департаменту освіти Олег Паска поспілкувався із дітьми та запропонував їм висловити свої пропозиції щодо подальшого покращення школи. Дітлахи попросили купити новий автобус, облаштувати дитячий майданчик та миру. «Діти приходять до школи з великим задоволенням, вони мають таланти, які наші вчителі намагаються усіма силами розвинути. Багато дітей перебувають у школі весь тиждень, тому заняття на сучасному спортивному майданчику справді би покращило їх фізичний стан. Наші діти мають відчувати, що вони є на рівні з усіма дітьми, для них також важливі екскурсії для яких потрібен автобус», - зазначила представник батьківської спільноти Наталя Федишин.
Зимноводівська громада отримає нову школу на 500 учнівських місць
28 січня 2022
Будівництво загальноосвітньої школи I-III ступенів у с. Суховоля Зимноводівської територіальної громади Львівського району обговорили сьогодні на нараді під головуванням першого заступника голови Львівської ОДА Андрія Годика. Об’єкт є довгобудом, його будівництво розпочали ще у 2016 році. За період з 2016 по 2019 рік вимурували більшу частину основної будівлі, провели часткове накриття та встановили вікна. У 2020 році функції замовника отримала Зимноводівська сільська рада. Відтак, торік провели коригування проектно-кошторисної документації та тендерну процедуру, уклали угоду з підрядною організацією. Як наголосив Андрій Годик, школа у Суховолі є важливим об’єктом, який попередньо включений в Програму Президента України «Велике будівництво». «Об’єкт передбачає значний об’єм робіт, відтак підрядник і замовник мають відповідально поставитись до його реалізації, скласти календарний план-графік і подати в обласну адміністрацію, щоб у вересні 2023 року діти громади пішли в нову сучасну школу», - зазначив він. Від початку будівництва на об’єкт скерували майже 31 млн грн, загальна ж кошторисна вартість майже 145 млн грн. Проєкт передбачає: будівництво двоповерхової будівлі з облаштуванням спортивного та актового залів, майстерень для трудового навчання, будівлі котельні, гаражу на два шкільні автобуси, трансформаторної підстанції, спортивних та ігрових майданчиків, підведення інженерних мереж, внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, закупівлю обладнання. Школа у Суховолі дозволить створити 500 нових учнівських місць та додаткових 30 робочих місць, покращить умови праці для понад пів сотні осіб.
Понад 25 млн гривень скерували торік для оновлення харчоблоків в освітніх закладах Львівщини
11 січня 2022
Торік на Львівщині для оновлення харчоблоків 106 закладів освіти скерували освітню субвенцію у розмірі понад 25 млн гривень Як зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска, окрім того, за рахунок коштів з місцевих бюджетів у 153 харчоблоках закладів освіти покращили матеріальну базу: закупили технологічне обладнання (електроплити, електром’ясорубки, картоплечистки тощо) та холодильне обладнання. “Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування. У 250 харчоблоках закладів загальної середньої освіти області впровадили постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках при забезпеченні школярів гарячим харчуванням та реалізації харчових продуктів”, - зазначив Олег Паска. Нагадаємо, за ініціативою та під патронатом першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформа шкільного харчування. На початку листопада у Львові провели форум, де порушили питання безпечності та якості системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування. Також в області в межах проєкту “Почуй лікаря” з ініціативи голови Львівської облдержадміністрації студенти-медики розповідають школярам про важливість якісного і здорового харчування.
У Братковичах відкрили школу, яку будували шість років
29 грудня 2021
Сьогодні у селі Братковичі, що на Львівщині, урочисто відкрили нову школу. Заклад розрахований на близько 180 школярів, які з початку нового навчального семестру сядуть за парти в комфортних шкільних приміщеннях. Будівництво розпочали у 2016 році, однак через брак фінансування об’єкт отримав статус довгобуду. Цьогоріч школу внесли до програми Президента України «Велике будівництво». Упродовж цих років на території школи звели двоповерхову будівлю, встановили віконні блоки та влаштували шатровий дах. Вже сьогодні школа відчинила свої двері для майже 180 учнів. На урочистий захід завітали представники влади, керівництво громади, села, вчителі, школярі та батьки. Участь у відкритті школи взяв голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький та перший заступник Андрій Годик. «Правильно кажуть: «Якщо є школи в селах, то буде і громада». Мені справді дуже приємно сьогодні приїхати до вас на завершення року і стояти біля цієї чудової нової школи. Її закінчили будувати цьогоріч в межах президентської програми Велике будівництво. Приємно розуміти, що завдяки цій школі діти матимуть можливість отримувати освіту. Освіту, яка дозволить їм здобути професію та знайти себе у житті, стати лікарями, вчителями, службовцями, військовими, зрештою бути щасливими на рідній землі. Величезне дякую людям, які доклались до будівництва школи. Надіюсь, що цей об’єкт стане центром освіти, науки, знань та дитячих усмішок, можливістю здобути щасливе життя на Україні»,- зазначив Максим Козицький. Також очільник області вручив подяку від Міністерства освіти і науки України директорці школи Ользі Косик. «Я 40 років працюю в школі й усі ці 40 років моєю мрією було відкриття нового сучасного навчального закладу для наших дітей. Школа надзвичайно гарна та простора. Впевнена, що дітям в ній буде комфортно навчатись, а педагогічним працівникам працювати. Тут є просторі класи, великий спортзал, сучасна їдальня, нові меблі та комп’ютерний клас», - зазначила директорка. Раніше через брак приміщень учні навчались у дві зміни. Умов для занять фізкультурою в межах школи теж не було. Їдальня ж знаходиться в кількох метрах від самого закладу. Ці чинники й зумовили початок будівництва нової загальноосвітньої школи. Об’єкт має два поверхи, на яких розмістили класні кімнати, спортивний зал, зону для відпочинку. Також згідно з планом на об’єкті передбачили їдальню, внутрішні санвузли, на що загалом передбачили понад 77 млн гривень (більш як 61 млн лише за поточний рік). У 2021 році на об’єкті встановили дверні блоки, завершили фасадні та внутрішні оздоблювальні роботи, збудували котельню, встановили твердопаливні та газові котли, улаштували інженерні мережі (система опалення, вентиляція, водопостачання та водовідведення, електропостачання), встановили автоматичну пожежну сигналізацію, провели роботи з благоустрою, встановили зовнішнє освітлення. Окрім цього, влаштували очисні споруди та пожежні резервуари, закупили та встановили обладнання для навчальних класів, харчового та медичного блоку, спортивного залу, комп’ютерного класу тощо. Реалізація проєкту дала змогу оснастити школу сучасними інформаційними технологіями, щоб розширити можливості для організації якісного навчально-виховного процесу. Новозбудована школа підвищить енергоефективність й зменшить відповідні бюджетні витрати через заходи енергозбереження (металопластикові вікна, термоізоляція зовнішніх стін та стелі), застосування новітніх матеріалів та технологій при будівництві. Не менш важливо, що навчальний заклад дасть змогу забезпечити жителів громади новими робочими місцями.
Сергій Шкарлет: Платформою «Всеукраїнська школа онлайн» користуються у 122 країнах світу
16 грудня 2021
Уже рік громадяни України та представники українських діаспор зі 122 країн світу використовують освітні матеріали платформи «Всеукраїнська школа онлайн». Про це заявив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. «У 5-ку країн, що використовують онлайн-інструмент, увійшли США, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, Польща. На платформі розміщено 1800 уроків до 73 курсів. Також на фінальному етапі розробки знаходиться майже 400 уроків, які будуть розміщені у січні 2022 року», – повідомив Міністр. Наразі на ВШО зареєстровано 263 382 користувачів, кількість переглядів уроків сягає понад 1 млн. Зокрема, понад 6 тис. користувачів – мешканці тимчасово окупованих територій, які хочуть і мають змогу навчатися за українською програмою. Крім того, для педагогічних працівників на платформі функціонує «Кабінет вчителя», завдяки якому можна створювати віртуальні класи для своїх учнів, відстежувати їхній навчальний поступ і надавати зворотний зв’язок. Для учнів створено мобільний застосунок ВШО. «Дякую всім, хто долучився до створення онлайн-інструменту, який і вчителі, і діти можуть використовувати під час дистанційного формату і як додаток до офлайн-навчання», – наголосив Сергій Шкарлет. Нагадаємо, розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua. Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Держпродспоживслужба погодила 15,6 тисяч меню для використання у навчальних закладах
13 грудня 2021
З початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню, з них 15,6 тисячі примірних меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання. «Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою й стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Для успішного впровадження цієї реформи потрібен ефективний контроль на місцях. Перш за все, цю функцію виконує Держпродспоживслужба. Окрім здійснення функцій контролю, наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке затверджено наказом МОЗ України. На розгляд для погодження меню, крім самого проекту меню, спеціалістам Держпродспоживслужби надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. У разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню. Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (за умови їх виявлення) з подальшим повторним погодженням. Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.
Держпродспоживслужба погодила 15,6 тисяч меню для використання у навчальних закладах
13 грудня 2021
З початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню, з них 15,6 тисячі примірних меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання. «Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою й стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Для успішного впровадження цієї реформи потрібен ефективний контроль на місцях. Перш за все, цю функцію виконує Держпродспоживслужба. Окрім здійснення функцій контролю, наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке затверджено наказом МОЗ України. На розгляд для погодження меню, крім самого проекту меню, спеціалістам Держпродспоживслужби надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. У разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню. Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (за умови їх виявлення) з подальшим повторним погодженням. Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.