В області напрацьовують проєкт екохарчування дітей в школах

10 Червня 2020р, Новини. Департамент агропромислового розвитку, Прес-служба ОДА

9 червня за участі представників департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації,  приватних закладів освіти, Аграрної Бізнес-Екосистеми «Агропорт Україна», ГО «Західна Шеф Група», Всеукраїнської спільноти виробників органічної продукції провели онлайн-нараду з питань екохарчування  у дошкільних та шкільних закладах освіти.

«Впродовж останніх років Львівщина сприяє розвитку органічного виробництва та збільшенню кількості органічних операторів. Відтак, у Комплексній програмі підтримки та розвитку агропромислового виробництва   передбачено підтримку органічних виробників у вигляді часткової компенсації вартості сертифікації. Разом із департаментом агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації на захисті органічних виробників стоїть проєкт «Органік-це», Аграрна Бізнес-Екосистема «Агропорт Україна», ГО «Західна Шеф Група», Всеукраїнська спільнота виробників органічної продукції BuyOrganic.in.ua. На даний час спільно напрацьовується пілотний проект із запровадження здорового харчування в закладах освіти», - заначила директор департаменту Юлія Шопська.

Проєкт «екохарчування» націлено на дітей шкільного віку та включає в себе:

- освітню складову - донесення в ігровій формі інформації щодо продуктів здорового харчування;

- практичну складову - розробку смачного та корисного меню професійними шеф-поварами з врахуванням норм на правил шлільного харчування;

- корисну складову - використання органічних (сертифікованих за европейськими стандартами) продуктів харчування переважно локальних виробників;

- соціальну складову - залучення саме українських виробників, що займаються соціально-відповідальним фермерством без шкоди довкіллю.

Проект включатиме в себе декілька етапів:

- консультації із школами та активними батьками;

- розробку та дегустацію пілотного меню;

- розробку технологічних карт та супровід у впровадженні тестового меню;

- проведення відкритого уроку для дітей.

«Вчені дійшли висновку, що їжа найдивовижнішим чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з'їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також і настрій та ясність мислення. Раціональне та здорове  харчування  сприяє збереженню здоров’я, високій фізичній, розумовій працездатності та активному довголіттю. Варто зазначити, що органічна продукція відповідає потребам дітей дошкільного та шкільного віку для забезпечення якісного харчування. Відтак, збільшення частки органічної продукції в загальному раціоні харчування дітей у школах і дитячих садках дасть можливість з однієї сторони плавно перейти на збалансоване харчування, а з другої сторони дасть поштовх для нарощування об’ємів органічної продукції. Якщо керівництво шкіл та батьки дітей будуть зацікавлені в впровадженні такого проекту, то на базі однієї школи можна показати суспільству, що екохарчування це не панацея, а  норма, до якої треба прагнути», - зазначила Юлія Шопська.   

Ключові слова:

дітиекохарчування

Global Options

COVID-19 на Львівщинні
Оновлено: 02.05.2022 09:33
Підтверджені випадки COVID-19:
307269
+0
Одужало:
300163
+10
Померло:
6690
+0

Відео

Ми у Facebook